Höstdagjämning & utjämningsmandat

Det är sent i september , idag 23/9 höstdagsjämning

Docenternas gamlal låt ”Alla Helgons dag”http://www.youtube.com/watch?v=rJ7wcgHjjyc sammanfattar känslan av kurande höst.

Får lite andrum idag och låter själen hinna ifatt kroppen efter denna intensiva tid av valrörelse. Valrörelse är folkbildande även för oss politiker. Man får orsak att dyka in i frågor utanför sina politiska sakområden, och det är något jag uppskattar det berikar både kunskapsmässigt som insiktsfullt.

Höstdagjämning och fullmåne i antåg innebär risk för nattfrost – läge att ta tag i sitt försummade hem och trädgård. Rädda en del av alla krukväxter som frodas i trädgårdens alla möjliga och omöjliga platser. 

Höstvisan är föralltid den melankoliska , men ack så vacker, sinnesbilden av hösten: http://www.youtube.com/watch?v=q-Bbgtmbm2A  Höstdagjämningsfenomenet innebär dag och natt är lika långa för att därefter bli allt kortare och mörkare, tid för reflektioner o kura skymning således.

Utjämningsmandaten och valet 2010

En långrysare har det blivit av valet 2010- den slutliga rösträkningen som avgör hurvida sittande regering får majoritet eller ej , har inatt visat sig gå upp i nattrök med 16 rösters marginal i valkretsarna Göteborg och Värmland. Reinfeldt får reflektera över sina hårda ord valet 2002, och fundera på sin egen trovärdighet.

Den mattematiska mandatsnurran har aldrig intresserat mig men i år är det utan tvekan med stegrat engagemang jag har försökt sätta mig in i detaljerna- det finns mer att läsa om utjämningsmandat på : http://sv.wikipedia.org/wiki/Utj%C3%A4mningsmandat   och kolla av rösträkningen på : www.valmyndigheten.se

”En majoritetsregering som får förnyat förtroende av väljarna ska självfallet inte behöva avgå. På samma sätt är det självklart att en majoritetsregering som förlorar sin majoritetsställning i ett val ska avgå. För den som vill undvika att … minoritetsregeringar enväldigt och själva tolkar valresultat borde det enligt min mening vara självklart att en minoritetsregering ska avgå om ett val resulterar i att det parlamentariska underlaget skiftar eller är oklart.

I detta anförande instämde […] Fredrik Reinfeldt”

Läs mer i blog sfären :  http://hallplatshaden.wordpress.com/2010/09/21/reinfeldt-bor-avga-eller-forklara-sig/

På Aftonbladet rapporterades i gårkväll: http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7831615.ab

Om valsystemet kan sägas mycket men de röster som pratar om att ändra dito bör dock beakta att man kan inte revidera system efter varje val- några övertid gällande spelregler är demokrtins likabehandlingsprincip. Oavsett vinnare eller förlorare.

Så dagens  kulturinslag från de internationella scenerna : Mina gamla favoriter Monty Python gänget i riddarforms musical – I like !!

Always look on the braight side of Life 😉

http://www.dn.se/kultur-noje/scen/idel-succe-for-monty-python-musikal-1.1175107

Lämna en kommentar