Köttberget…

Köttberg

Köttberg

I snitt vandrar varje Svensk runt med 87kg kött/ år som en del av sin livsmedelskonsumtion
närmare 35kg av det köttet kommer från något annat land…

Insikten om att jordbrukets belastning av det globala miljötillståndet är viktig del i att ställa om och utveckla styrmedel. Vi ser enorma mängder kväve i omlopp inom jordbrukets foder och djurproduktion, som i sig skapar obalanser och utsläpp. Om man skulle börja koldioxidmärka kött och koppla det till en skattesats skapar man ett system som minskar globala foder och kötttransporter och med det stimuleras ett cirkulärt jordbruk som har foder och gödselhantering i balans med mängden producerat kött. Något som naturligtvis skulle gynna Svensk lantbruk som idag har en extrem konkurrens på köttmarknaden ( ca 40% av köttförsäljningen är import kött).
Läs mer på: http://www.dn.se/nyheter/sverige/kunder-kan-tvingas-skatta-for-kott

Själv äter jag inte kött sedan 12års ålder, men jag ser till att handla svenskt kött och gärna lokalt/regionalt när jag handlar till familjen och vänner. Som landsbygdsbo är jag mån om att landskapet betas och hålls öppet med den fantastiska flora som bara en betat hagmark kan uppvisa.
Ska man äta kött gör det mer sällan , lägg en kvalitetspeng på bra kött som gett djuren bra villkor och som inte dryper av kemikalier i sin produktionskedja. Säga vad man vill men lantbruket i Sverige och Ekolantbruket i synnerhet är en framgångsfaktor för framtiden.
LRF har insikt om att lantbruket måste klimatanpassa både sin produktion och metoder, det ligger i deras intresse att odlingsbetingelser och jordarna är stabila.
Läs mer: http://www.lrf.se/ och http://ekolantbruk.se/

Jordbruksverket provocerar en del när de nu åter konstaterar att kött, i synnerhet nötkött, står för en betydande del av livsmedelskonsumtionens utsläpp av växthusgaser. Självklart är en ökad köttkonsumtion inte hållbar av flera skäl som det nu ser ut. Köttätandet fortsatt öka och förra året låg den totala köttkonsumtionen på 87 kilo per person i Sverige…

Frågan handlar inte bara om miljö det har även folkhälsoaspekter. Forskning visar att hög konsumtion av rött kött, vilket innebär i princip allt kött som kommer från djur på fyra ben, ökar risken för vissa cancerformer…

Att Borg reflexmässigt säger nej till jordbruksverkets förslag är föga förvånande. Alliansregeringen och Moderaterna i synnerhet har inte och kommer troligen inte ta ett ansvar för klimat och miljöåtgärder, ens om vattnet står dem upp till hakan…

http://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-borg-sager-nej-till-kottskatt

About these ads

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s