Qvinnor och dess kroppar på Europas slagfält ?

Sitter här på fredagskvällen inför internationella kvinnodagen (8 mars) o läser veckobrev o post, fastnar i en artikel i tidningen Miljömagasinet om kvinnors rätt till sin egen kropp.

Temat är resultaten från en undersöknig i de 27 medlemsregeringarna i Europa gemenskapen om hur de ser på  kvinnors rätt till sin egen kropp och liv.

Undersökningen har gjorts av gröna kvinnor och finns att läsa i sin helhet på www.gronakvinnor.se

Den plastikoperarede nygamla Berlusconi lovade att han skulle totalförbjuda abort om han vann i det Italienska valet. Jublade gjorde Påvehuset och ökade valkassan varefter Berlusconi vann valet… Så i Italien kämpar nu åter kvinnorna om rätten till sin egen kropp.  Irriterat tänker jag på denna sk president som likt en tjurig barnunge vägrar sej till front säten i EU( för att synas på tv sändningarna) och som på sin totalägda tv kanal bara tillåter ” unga attraktiva” kvinnor som hallåor… Vilken syn på mänskligheten och på kvinnan den mannen måste ha i sin hjärna eller en armlängd längre ner!

Så Litauen där genomförs nu en lagändring som inte längre skall ge laglig rätt till abort samt de stagfärster begreppet  ” familj” till mamma , pappa barn utifrån ett traditionelt könsperspektiv och vips försvinner ensamstående mammor, homusexuella par som familje begrepp ialla fall i lagens mening och förstärker åter utanförskap och diskriminering. Intressant ställningstagande i ett land som också har en problematik med trafficking och prostitution… hur många gravida till följd av övergrepp, våldtäkt som nu ska tvingas bära fram sin- sina förövares avkomma som ytterligar en stigmatisering och maktfaktor av förtryck ?!

Det visar sig att 23 av 27 regeringar svarat på undersökningen där kvinnans rätt till sin kropp kopplats till frågor om religion och kulturell påverkan. Förvånande är att hela 22 regeringar anser att kvinnor HAR sexuella och reproduktiva rättigheter trots att varken preventivmedel eller abort är vare sig tillgängligt eller tillåtet !!!  Regeringar så som Malta och Irland anser inte att det finns koppling / påverkan  mellan religiösa inställningar och det faktum att abort är olagligt i dessa länder, det kallar jag självinsikt !?

Polen är lite mer självrannsakande när de säger ” genom den katolska kyrkans makt kommer abort på kvinnans begäran aldrig att introduceras” – undrar just om de gör det på mannens begäran ??  Hur eller hur har Polens regering ramlat flera hundra år tillbaka i tiden , trots att kyrkan separerades från staten 1905…

Samtliga 27 medlemsländer i EU har skrivit under deklarationen om mänskliga rättigheter vars portalparagraf är ” alla människor är födda fria och i lika värde och rättigheter”… Dessutom har samtliga länder skrivit på konventionen om att avskaffa alla former av diskriminering av kvinnor CEDAW.  Även FNs handlingsplan där det tydligt anges rättigheter för abort och preventivmedel är undertecknad av samtliga länder….

Det kommer bli en intensiv EP-kampanj 7 juni är det val till parlamentet ett val även för kvinnors rättigheter, självklart kommer jag att ta aktiv ställning för att antagna deklarationer och rättigheter skall följas i Europa och med Sverige som gott exempel !

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s