Livsfilosofi i en värld full av ego o kapital…

Det är med sorg i hjärtat jag läser resultatet av en stor internationell undersökning: Studien presenteras i dagarna  i medicinskriften  http://www.thelancet.com/

Min och många grönas tes om att livsfilosofi borde in i skolans värld som just livsetiska samtal känns mer viktigt än på länge.

Likaså konstaterar vi att man kan inte köpa sig fri självmord sker i alla grupper i samhället  oavsett medel men sjukdomar pekar på en pinsam humanitär brist. Där handelshinder förhindrar bistånd av läkemdel / vaccin av profitintresse…Här har FN en resa att göra för världen.

”Trafikolyckor och självmord ligger bakom de flesta dödsfallen bland unga i världen”.

I den bästa av världar är just självmord ett nederlag både för annhöriga samhället och den individ som så livstungt ser på tillvaron att döden blir en utväg.

Att inte orka leva – vad driver oss , vilka frågor och frustrationer , press och hets är det som tillslut blir så överväldigande att ”finito pelore” per egen hand ses som det enda alternativet?

Dagensnyheter följer upp idagens tidning och med siffrorna skrämmer 2.6 miljoner unga 10-24 år dog till största delen i trafikolyckor men även hela 6% i självmord.

Att lunginflammation och tuberkulos kom före  Hiv/aids som kommer först på sjätte plats är värt att notera, svält näms överhuvudtaget inte i ingressen( allt för vanligt antagligen)

Tittar man på könsaspekten ser vi att grabbar är fortsatt vildhjärnor då  hälften av alla dödsfall bland killar berodde på trafikolyckor, våld och självmord.

Hos tjejer var det däremot lunginflammation, självmord och hiv/aids som var de vanligaste dödsorsakerna.

Och här hemma i Svedla  är tumörer, olyckor, självmord och förgiftningar de vanligaste dödsorsakerna bland barn och unga.

Siffrorna kommer från Socialstyrelsens dödsorsaksregister. Tumörer… skrämmande varför får våra unga tumörer i detta välfärdsland… Vi är kärnkraftstätast i världen relaterat till befolkning och vi äter ”västerländsk halvfabrikat kost” med många tillsatser… Du blir vad du äter tänker jag o fryser…

Sonen ska just börja körskolan och mycket förmaningar om just hastighet och trafikansvar diskuteras över frukostbordet- du kommer sitta i en dödsmaskin och ansvarar för digoch din omgivning kom i håg detta säger jag vädjande!!!

Men självmorden då att vara så ensam så döden blir vännen som löser situationen VARFÖR !? Imina kontakter gläntar ett behov om att prata, diskutera värdera fram. Man får lära sej en massa mediatrycket är stort men de stora livsgåtorna känns negligerade. Varför finns jag ? Vad är rätt, kan jag göra något i den här världen osv .. Kanske är det nu som vår brist av tid med varandra börjar ge utslagningseffekter hos våra unga. Generationssamtalen, livserfarenheten och tankar funderingar utbyts inte mellan generationer och skapar ett tomrum ett glapp som i värsta fall driver in till det stora blå, sömnen, döden och kanske kanske hoppet om en annan dimension och liv eller bara ett stort SLUT ?

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/varldens-unga-dor-av-trafik-och-sjalvmord-1.950238

Så lite tips från coachen :

Lvsfilosofi och prata med varandra -inte om andra !   Varje människa bär en historia och unika egenskaper ! Åk gärna kollektivt ett både klimatsmart o säkert sätt att resa!

Kram @k

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s