Tysta systrar ?

Konstaterar att historien är full av tysta kvinnor – eller kvinnor som världen inte fått nys om.

Kennydyklanens kvinnoaffärer må vara kända men inte deras systrar – ja faktiskt fem stycken vid namn – Rosemary, Kathleen, Eunice, Patricia samt 81-åriga Jean,  den senare ännu i livet.

Historien om Familjen Kennydy börjar som en flykt från ett svältande Irland i slutet på 1800talet.  Joseph Kennydy som andra generation invandrare i USA hade höga ambitioner.

Han kom att bli  Franklin Roosevelts ambassadör i London  men strävade efter sitt verkliga mål: att väljas till USA:s förste katolske president.

Målet flyttades, inte utan viss hänsynslöshet, över på hans fyra söner om döttrarna finns inga ambitioner.

Att älsta systern hade humörsvängningar som man då inte klarade att medicinera , och  dessutom riskerades  pinsamheter så  man beslutade om en  lobotomi, utförd när Rosmary var 23 år.  Detta kirurgiskt ingrepp i hjärnan  gjorde henne lugnare men raderade  hennes personlighet. Resultatet blev som  ett barn i en vuxen kvinnas kropp och förpassades senare till (slutet av  40-talet)  i väg till en institution i Wisconsin.

Ett avtryck lämnade tredje systern Eunice som inte bara backade  upp bakom sina bröder. Hon  grundade nämligen special­olympiaden för personer med  utvecklingsstörning, och  räknas som en betydelsefull del i det arv som  Kennedysyskonen lämnat efter sig. Noteras att hon verkar vara den av syskonen som behöll  kontakten med den lobitomerade systern.

Läs mer i dagens DN- det finns så många tysta kvinnor …eller snarare kvinnor som inte lyfts fram i historien detta är bara ett exempel från en familj.

http://www.dn.se/livsstil/livsstilsreportage/de-okanda-systrarna-kennedy-1.947096

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s