Rent spel i Samefrågan!

Tänk att du som ”Svensk” skulle kopplas till Svensk utifrån din yrkesutövning typ ”Industriarbetare = en riktig svensk med rösträtt??

Det låter sjukt men just så har Sverige förhållit sig till sitt urfolk Samerna, sedan 1977, de har yrkespliktats med få ingå i Sameby = bara om de håller renar!

Dvs bli vid din läst, håll dej till ”traditionell” rennäringen så kanske du får behålla något av de traditionella rättigheter som förvärvats under årtusenden – detta att röra sig fritt över mark o fjäll. Jakt fiske osv som ingår i ett självhushållande av hävd som varit ifrågasatt och tvister om sedan länge inte minst med nybyggare och stadsplanering.

Kart340_ny

Storsvensken försökte bla med tvångsundervisning och förflyttningar av ”samer#, att ”tvätta bort” lite av kulturrötterna en annan del av Sveriges pinsamma historia vi sällan talar om:

www.samer.se/1281

Skolkata_350px_nordiska

Denna ”myndighetssyn”  syn har alltid generat mej och politiskt har jag försökt lyft frågan och även supportat ursprungsfolksgrupper som marginaliseras och mycket ofta allt för ofta utnyttjas av multinationella intressen och sina egna nationer. Faktum är att Sverige haft förbud mot att driva annan näring än rennäring i samebyarna.  Man måste betänka att Samer  är pricis som alla andra har olika talanger o yrken som hittils inte accepterats som ” sameyrke” år 2009- pinsamt…

Läs mer på www.samer.se

Därtill att Samer övertid naturligtvis haft olika inriktningar så som jakt-fiske, hantverk, skogsbruk, jordbruk- mjölksamer (dvs renar som mjölkboskap), musiker, författare, konstnärer, mekaniker, restaurang- gorme- matförädling, textil-design, sjukvård- turism … Ja ni inser själva det uppenbara äntligen har vi fått rent spel i Samefrågan när det gäller rätten till annan yrkesutövning / försörjning än rennäring´året är 2009 och denna regeringen har i alla fall med arbetsgruppen för rennäring (?) och samepolitik tagit ett steg framåt, jag måste säga att det är ett bra initiativ ! Ser fram emot dialog och konstruktiva samtal som kan leda ett stort steg framåt i frågan. Sametinget är ju en viktig plattform som bygger på dialog inte dikret.

Tänker med stolthet på alla turismföretag-upplevelseföretag framförallt inom Svenska ekoturismföreningen som är en fantastisk turism och kulturgärning.

www.ekoturism.org gå till #Naturens bästa#-Samiska upplevelser i lappland en riktig höjdare !

Och för dej som aldrig rest norr om Uppsala- wow du har verkligen något att se fram emot Sverige är fantastiskt inte minst de Norra delarna- se fram emot att åpterupptäcka vad du hittils har missat ! Spana gärna in lite av de designers och musiker som finns från Norr riktiga guldkorn !

Läs mer i DNs debattl idag: www.dn.se/opinion/debatt/historisk-uppgörelse-ger-samerna-större-inflytande-1.953370

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s