Oväders väder – klimatförändringar ?!

I landet ”Down under” / #Australien# har det rapporterats om torka och andra märkligheter de senaste åren.

Man blir inte förvånad när de nu drabbas av intensviva hagelstormar och så #sandstormar# som ”blästrar” allt och alla i sin väg.

Det är största staden Sydney som drabbas och nästan magiskt vackert ser man den röd-oranga gardinen av sand som breder ut sig.

Det är inte unikt i världen- jag  minns den där vintern på 80-talet när gulaflodens stoff föll ner över ett snöklätt Sverige som en hälsning långt bort i från.

Tänker också på att just Australien har gruvor som bryter och anrikar det destruktiva uranet som ska försörja våra kärnkraftsverk. Forskning visar hur vattenresurser brister och miljön drabbar de människor som bor lever och jobbar kring dessa gruvor. Man kallar det för ”cancerkluster” en tydlig avgränsad 10 mils radie där folk har markant och vetenskapligt högre fastställd frekvens av olika cancersjukdomar och genetiska effekter. Ex Downs syndrom, sköldkörtelcancer, lungcancer, bröstcancer osv lekumi … Ett av de höga pris som kärnkraften tar i livscykels kedjan men så sällan talas om i media och beslut. Jag undrar stilla om #Centern# och Maud  ser denna koppling när man öppnar upp för kärnkraft och uranprospektering i Sverige…

Som sagt regelbundenheten på dessa klimatfenomen som allt mer upprepar sig runt om i värlen är talande…

Jorderrosion, bevattningshelvetet som torkar ut flodbäddar och radikalt ändrar livsförutsättningarna längre bort… Bröd för vissa svält för andra..

Den #goda jorden#- att inte orsaka jordsvält med kortsiktiga kemgödselmedel och total brist på närande humus. Kompost denna livsgnista till jord och bord..

Har du sett en #kompost# förvandlas ? Att se processen med härlig ”jorddoft” sehur matrester, ogräsrens och annat organiskt blir till en näringsrik fet mylla där mikrolivet och daggmaskarna frodas?

Det är minsann en upplevelse som alla borde få uppleva och ges möjlighet att inse hur ekosystemet är beroende av en godförvaltning istället för utarmning.

Det sägs att vi behöver volymen  1 ha mark för att försörja en människa under ett år. Har vi frisk  jord motsvarande 1 ha / världsmedborgare på vår planet idag ?

Jag tvivlar och jag ser också att vi missbrukar den jord vi har. Köttproduktionen tar oerhörda arealer som  på ett ganska långsökt sätt omvandlar växtenergi till dyr protein.

Stora farmer som dessutom #övergöder# och med medikamenter och hormoner håller en ganska hög produktionstakt med #miljöskulder# som bieffekt…

Ät mer vegetariskt/ grönt, köp naturbetsekött, handla lokalproducerat och gör en insats för livet- jorden och klimatet !

DSCF4962

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3560327.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s