Tuttarna i fokus med rosaband-förebyggande arbete

Det är rosabands tider = Kvinnornas #bröst# lyfts fram för att öka kunskap och arbetet kring bröstcancer.

Vi har alla vänner och vänninor som har eller kommer att få olika grad av #cellförändringar# i brösten.

En del får behandling utan kirurgiska ingrepp anda får ta bort delar av eller i värsta fall båda brösten och en fasligt massa körtlar.

Historierna om hur man kom på sig med att ha cellförändringar är många.

En del var unga, min yngsta kompis var  bara 22 år och hon har allt sedan dess haft svårt att låta någon närma sig vad som är kvar av tuttarna- hon är rädd om dom helt enkelt. Vi har pratat rätt mycket om detta var sitter ens personlighet, ens trigger för sexualitet och njutning ? Hon behöver jobba på sin relation till sin egen kropp och sin rädsla för att det kan uppstå igen- att våga släppa taget och leva utan bindningen till oro som onekligen kan begränsa livet och relationer.

Svaret skiftar  och är personligt olika är den närmaste sammanfattningen jag kommit fram till.

Min ex svärmor som fick veta om tumören på den regelbundna bröstkontrollen ( där flertalet fall upptäcks) var hel cool.

Efte att läkaren meddelat att ena bröstet borde avlägsnas men det andra kunde vara kvar sa hon krasst och odramatiskt :

”Jaja mina bröst har aldrig varit framträdande i min karaktär ta båda så blir det i alla fall jämt” !

En sådan lugn och praktisk inställning är nog förunnat just en människa som har livserfarenhet och förnöjsamhet att vara frisk o kry ett par bröst mer eller mindre har inget större värde i det dagliga, det är en fysisk detalj som man faktiskt klarar sig utan vid 71 års ålder. Bättre att göra ett ingrepp direkt än att oroas och kanske få göra ett ingrepp senare. Skolad i sjukvården är hon också – det bidrar säkert till lugnet och tryggheten i beslutet.

Det  är som sagt  smärtsamt att följa vänner som tvingas göra resan, hur de under kärleksakten uppmärksammats på att ” du har något i bröstet” snacka om antiklimax … Samtidigt blir en partner en livlina en extern hemma kontrollant på tutthälsan ganska vackert förebyggande arbete  så att säga. Metoden och uppmuntran till ”egenkontroll” debatteras i medierna just nu, själv ser jag det lika självklart som att kolla fästingar under sommarhalvåret…

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/egen-koll-av-brost-doms-ut-av-forskare-1.964614

Gropar veck och knölar är i fokus när man tittar på sina bröst dessa följeslagare till kroppen…

Det är smärtsamt att följa kompisarna på resan genom insikt- behandling och livsvärderings resa… För det  är en resa för och om livet, vad är viktigt, jobb karriär osv Att se hur illamåendet, kräkningarna och tröttheten kramar dem under behandlingarna likt en berg och dalbanana. Se hur kanylen skaver under skinnet vid halsen denna ständiga påminnelse om ett kemiskt krig pågår mellan henne och cancern. Att se hur frånvaron av körtlar ger ”elefantarmar” som svullnar upp och blånar om de överansträngs- det där vardagliga, hästarna, trädgården , kanoten det här som man tar för givet klarar kroppen plötsligt inte av.. Att se hur håret faller i tovor för att till slut uppenbaras vara helt skallig- sitter vår stolthet i håret, är det bra med peruk. Skrämmer min skallighet, uppfattas jag som ett offer – ett offer för cancer detta ful ord som skrämmer… 

Aldrig har jag sett så vackra ögon som på mina skalliga vänninor just då när ögonen glittrar av livsfajt det är samma glitter som när man är kär – och visst är det kärlek – kärleken till livet som syns där i ansiktets källa ögonen !

Så go vänner med #rosaband#-keep on fajting-  allt mitt stöd och sympati -det här livet är så underbart – oavsett med eller utan bröst!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s