Hälsolänet utmanar !

Inom Landstingsmajoriteten har vi funderat en hel del på att uppmuntra förebyggande och främjande hälsoarbete- även i politiken.

Sagt och gjort det blev en hälsoutmaning mellan blocken som med glimten i ögat skall inspirera andra att ta tag i sin livsstil och basen bygger på såväl kost-motion- livsstil.

Mycket tack till sekreterar jessica som fixat i hop ett upplägg på utmaningen : http://greenjessica.wordpress.com/2009/10/04/maten-vi-ater/

Att faktiskt vara de ambassadörer för hälsoarbetet som görs varje dag i Kalmar läns landsting och som ytterst är representerat av ett gäng politiker som är som folk är mest..

En del röker( ootroligt men sant), en del har mer eller mindre övervikt, en del har diabetes, en del andra allergier, en del rör sig för lite som dett politikens följdfenomen ( transport – fika så långa möten sedan transport igen). Efter som jag bor i Norra länsdelen och således har 2½ timma enkelresa till Kalmar så blir mina stilldagar ganska så förödande för grundkondition och rörelse vilket naturligtvis ger ökad vikt.

Min personliga utmaning är alltså STEGRÄKNAREN- att förmå mej att gå de där 10000 stegen varje dag ( mer på helger).

Jag vill uppnå bra grundkondition och gärna lite mindre vikt som bonuseffekt!

Bor man på landet är hösten / vintern en faktor som inte uppmuntrar till sena kvällspromenader i mörkret så det ska bli intressant hur jag kan leva upp till ambitionerna.

Lofta leden 09 Freja,Isak,Mamma 045Som icke köttätare sedan 12 årsålder ( då krävdes läkarintyg för att få alternativ meny på skolmaten) har jag extremt mycket grönt på tallriken sedan länge= bra för blodfetterna!

Och kolesterolet antar jag… Har aldrig rökt( mer än ett par provbloss i tidiga tonår som inte uppskattades) Dricker måttligt inte starksprit och mår generallt ganska bra. Käkar inte så mkt godisk, chips eller läsk. Det blir mer nötter, popcorn och kiviks underbara frukt&bär drycker hemmavid. Maten är grunden till hälsa – det tar vi gröna fasta på även i rikspolitiken: http://gge-gunvor.blogspot.com/2009/10/recept-for-god-mat.html

Har ca +10 kg mervikt som fördelar sig mulligt över väl valda delar på kroppen.

Sommerens trädgårdsövningar har förövrigt jobbat bort ca 8 kg vinter späck sedan i fjol så man är på banan av detta hälsofokus. Har med stigande skräckblandad insikt förstått detta med att vikten ökar och stannar med åren… Dvs den där smidiga vinter sommarvikten visar sig bli mer o mer permanentad vintervikt året om. All vet vad vikten gör för knä- leder- hjärtat-blodkärl… Så naturligtvis är vikten en del av ens hälsoprofil… Detta sagt av en som inte ägt en våg utan konstaterat att klädstorlekarna pendlar mellan 38-42 beroende på säsongen…

 

Så jag återkommer under resan med Hälsoutmaningen- ska ge mej ut på Byrundan i rimfrosten ca 3 km / 45 minuter lufta lungorna. Stora trivselfaktorn är att jag lobbar med granndamen 62 bast och hemmapensionär= social bonus!

Tidningen Östran gick igång och ville spela på just viktbantar hets men det är fel- det handlar likt Landstingets koncept ”små steg varje dag” aktiva val i vardagen som förbättrar hälsa och livsgtnista. Inte som ett ok utan med glädje och tillförsikt att främja hälsan är det bästa du kan ge dej själv och dina annhöriga. http://www.ostran.se/nyheter/kalmar/politiska_tungviktare_utmanas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s