Lövin skapar historia i Bryssel

Sensation i fiskeriutskottet !!

Vår gröna Eu-hjälte #Isabella Lövin#(MP) berättar i sin blogg om  #fiskeriutskottet# i europaparlamentet som fattade ett historiskt beslut.

 För första gången någonsin förkastade man ett fiskeriavtal med tredje världen.

 

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.260672/lovin-skriver-historia-i-eu-parlamentet?articleRenderMode=listpostings

Det var när man skulle rösta om ett av EU:s många fiskeriavtal med tredje världen – denna gång ett avtal med afrikanska staten #Guinea# Conacry som Isabella skapade en moralisk insikt och svängning som inte förekommit tidigare! Vi tackar för Isabellas breda kunskap efter sin grävande journalistiska research om fiskeripolitiken.

 Dels hade man dagen före utskottet  tagit del av nyheten om att ett stort blodbad i Conacry.Enligt människorättsorganisationer ska 157 personer ha skjutits ihjäl av soldater, och mer än 1 200 skadats då militären öppnade eld emot demonstranter inne på en idrottsstadium i Conacry. Alla källor i media talar också om systematiska grymma våldtäkter inne på stadium – och politiska motståndare till den självutnämnde presidenten Moussa Dadis Camara har dessutom fängslats.

 Bakgrunden till #fiskeriavtalet# som man skulle rösta om är från början en minst sagt tveksam historia. EU-kommissionen förhandlade nämligen fram det med förra guineanska regeringen, som störtades av armén med kapten Moussa Camara i spetsen den 23 december 2008 – bara två veckor efter att avtalet undertecknats. 

 I onsdags skulle alltså fiskeriutskottet rösta om avtalet, vilket krävs för att det ska kunna gå vidare till plenum i parlamentet, vilket i sin tur krävs för att EU ska kunna göra en utbetalning på drygt en miljon euro den sista november till Guineas regim. Nu har alltså parlamentet i skrivande stund inget medbeslutande om fiskeripolitiken, så det är alltså en rent rådgivande omröstning som sker bland de folkvalda – om parlamentet röstar nej till avtalet kan alltså utbetalningen ske ändå, och 25 spanska och franska båtar ostört fortsätta att fiska i guineanska vatten kraftigt sponsrade av EU:s skattebetalare. Omröstningen i utskott och parlament är alltså ingenting annat än en politisk markering.

Den fråga som Isabella gav till delegaterna strax innan omröstningen skulle äga rum var: kan Europas politiker två dagar efter en massaker på civila rösta ja till ett avtal som betyder att mer än en miljon euro hamnar i en militärdiktators fickor?

Ingen ifrågasatte att frågan var relevant och det ledde till en lång debatt som utmynnade i att omröstningen sköts upp till nästa dag.

I onsdags höll så Kommissionen en information till ledamöterna  inför lyckta dörrar, där man bland annat påstod att ett uppskjutande av utbetalningen skulle drabba Guineas befolkning – eftersom en stor del av avtalspengarna är öronmärkta till att stödja den inhemska fiskeripolitiken. Isabella som varit på plats kunde dock ge en annan bild och detta .

Enligt den utvärdering Kommissionen beställt från en oberoende konsult (Megapesca) framgår det också med all önskvärd tydlighet att EU inte levt upp till det som stått i det tidigare avtalet – det som löpte ut 2008. Data vad gäller beståndssituationen är för dåliga, Eu-fartygen har inte levt upp till kravet på att landa fisk i Guinea, kontrollen av illegalt fiske som skulle ha blivit bättre genom de pengar som betalats ut tidigare är fortfarande näst intill obefintlig, bifångster och dumpning av fisk är mycket omfattande och infrastruktur som exempelvis kylrum är fortfarande inte på plats – och därmed har inte Eu-flottan bidragit till att förse landet med fisk, vilket man också krävde enligt det gamla avtalet…

 Hur man nu med det nya avtalet, 2009, med en icke folkvald diktator som inte tvekar att öppna eld mot sin egen befolkning, tänkt sig att det skulle bli större ordning med vart avtalspengarna hamnar, framstår för  som ett mysterium?!

När det så var dags att rösta om avtalet krävde socialisterna att omröstningen skulle skjutas upp ännu en gång. Ordföranden fru Fraga accepterade inte det förslaget, och somliga av socialisterna tågade ut ur lokalen för att slippa rösta. Isabella krävde omröstning med namnupprop, vilket stöddes av fem andra ledamöter, och det var tillräckligt för att få igenom förslaget. Så gick vi hela laget runt, och ledamot för ledamot fick deklarera hur han eller hon röstade.

Inte förrän omröstningen var klar och fru Fraga deklarerade röstsiffrorna 9 för och 11 emot var det historiska ögonblicket ett faktum !

 Utskottet röstade emot fiskeriavtalet!  Socialisterna och liberalerna hade följt den gröna linjen, något som aldrig hänt tidigare i historien. E

En spontan applåd utbröt i lokalen . Ryggdunkar och handslag kom från alla möjliga oväntade håll, och antagligen har inte  kristdemokrater och konservativa som röstade för avtalet hämtat sig frånn chocken ännu.

Ska parlamentet rösta om ett förslag som utskottet förkastat?

 Om de inte röstar alls så kan inte utbetalningen ske.

Fortsättning följer- följ de målande händelserna på Isabella Lövins blogg : http://isabellalovin.com/

http://europabloggen.se/index.php?bloggID=643&userID=51

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s