Vårdreform närmare i USA

Så har finsnsutskottet i USA tagit ett steg närmare en historisk vårdreforn med rösterna 12/9.

Obama vill ha en statliga sjukförsäkringsvarianten som skall ge ökad trygghet även för mer eller mindre medelslösa, 46 miljoner människor handlar det om i USA.

Det gäller en generell basförsäkring i landet ”money talks”… Vilket har skapat utanförskap för dem som inte kunnat säkra upp sig för allehanda eventualliteter i livet.

Det känns som man sneglat lite på Sverige, just detta att alla oavsett plånbok bör ha tillgång till vård när det gäller.

Sen kan man fundera på hur högt kommer ribban att ligga?

USA är ju landet plastik nr1- det vill säga hur länge kommer vi stå emot plastik för egot som ett självklart utbud?

Själv gillar jag den del som berör plastik efter skada/ sjukdom och blir en del av en vårdprocess, liksom defekter som man kanske fötts med som går att reglera både av praktiska och av psykologiska skäl. Fetmakirurgi är en annan del som känns nödvändig men välfärdsdillemma. Självklart måste man kunna avlägsna de extrema överskott av hud som blir efter väl genomförd viktminskning. Och då talar jag om halvtonsmänniskor som kommit ”tillbaka” till för dem livsnödvanlig vikt dvs 70-90 kg.

Så har vi den andra sidans plastik som i någon form av ”ideal” ska lägga inplantat både här o där för att tillfredsställa någon form av mediala normer. Att plocka in och ut dessa silikoner och botox refiller kommer säkerligen ge nya folksjukdomar i sitt kölvatten.

Såg med sorg i hjärtat en vinjett på tvn igår. Små tjejer i knähöjd som puschades att posera för ”miss beatuful” köret. Väl innövade poser likt vuxenmodeller, stela leenden och en fasligt massa smink… Vilken press och vilken bild de får av sig själva och sin omgivning. När ska mänskligheten lära sig att bara vara förnöjd? Både med sig själv och andra…

Det kommer en dag när de vaknar upp och inser att hälsa är värt så mycket mer än mer eller mindre skapad skönhet…

http://www.dn.se/nyheter/varlden/ja-till-vardreform-i-usa-utskott-1.973700

Annonser

One thought on “Vårdreform närmare i USA

  1. Förslag innebär inte en generell basförsäkring. Detta finns redan idag.

    Snarare handlar det om att underlätta att teckna privata försäkringar och göra det billigare. Det kommer dock fortfarande vara möjligt att stå utanför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s