Centern hycklar o missar vallöften från 2006

Kalmar län centerns företrädare på regional och nationell nivå har uppenbara trovärdighetsproblem…

Man har svikit i energiuppgörelsen för nybyggnation av kärnkraft, man öppnar för uranbrytning och man har svikit landsbygden och småföretagarna samt infrastruktursatsningarn i Kalmar län. Kort sagt har centern i Kalmar län något  trovärdigt mandat och väljar stöd kvar?

När Landshövdingen Sven Lindgren tog bladet ur mun angående infrastruktur och arbetsmarknadsinsatser  ( i DN debatt) till Kalmar län fick nämligen centerföreträdarna spader!

De  har all anledning att darra då de under valrörelsen 2006 var extremt kaxiga kring just behovet av leveranser för att främja utvecklingen i Kalmar län.

Peter Akinder på Östran har en briljant beskrivning av Centerns dilemma:

”Det handlar helt enkelt om att centerpartiet inte alls har gett länet de bättre förutsättningar och det lyft som de stolt lovade för tre år sedan. Arbetsmarknaden försämras, investeringar släpar efter, välfärden dräneras på resurser, utbildningsmöjligheter har beskurits och ojämlikheten växer. Politiken gav inte utlovat resultat och någon ”värme och omtanke” har knappast etablerats. Bakom Maud Olofssons ordridåer fortsätter staten att svika Kalmar län. Det är knappast att svartmåla. Det är ett snarare avslöjande faktum som sparkar hårt mot de centerpartister som i dag sitter i ansvarig ställning. Och när sedan självaste landshövdingen uppträder som det lilla barnet i HC Andersens saga, pekar på den paraderande kejsaren och säger att han är naken – ja, då rinner det helt enkelt över för länets centerpartister. ”

 Landstingsrådet Christer Jonsson från Emmaboda menar exempelvis i uppskruvat tonläge att landshövdingen ägnar sig åt ”svartmålning” och undrar på vems uppdrag som landshövdingen egentligen lägger ut texten. Tydligen menar Jonsson att det föreligger någon slags dunkel konspiration där den statliga ämbetsmannen Lindgren springer någons ärenden och underförstått då den socialdemokratiska oppositionens. Den vanligtvis mycket uttrycksfulle riksdagsledamoten Anders Åkesson från Kalmar säger sig vara ”förvånad” över landshövdingens utspel och att det ”kanske inte är den bilden man ska ge av sitt län”. Åkesson menar att det är ”bättre att fokusera på det som är positivt” och det är inte bra att ”ge bilden av att det här är regionen som gud glömde”. Men vad ärdet då som Lindgren har hävdat som är så förgripligt? Ja, egentligen samma sak som centerpartiet innan valet, i opposition, själva ansåg var en korrekt beskrivning av sakernas tillstånd i länet.

Ur partiets länsprogram från 2006 saxar vi bland annat följande: ”Kalmar län har under en lång tid inte fått sin rättmätiga del av investeringar och resurser till förbättringar”. Det är inte några snälla ord, men är nästan exakt vad Lindgren skrev.

Om den politik som fördes fram till år 2006 hävdade centerpartiet att den ”bedrivs med Stockholm som utgångspunkt med systembevarande som främsta drivkraft. I den politiken finns inget utrymme vare sig för statliga åtaganden utanför landets storstadsområden eller att se individen bakom siffrorna.”

Löftet från centerpartisterna var därför att ”ersätta den kyliga samhällsutvecklingen med värme och omtanke”?!

”De hävdade att staten inte tar ansvar för Kalmar län och att ”behovet av investeringar bara i vägar är cirka tre miljarder de kommande tio åren. Lägger man till investeringsbehovet i järnvägar, det vi kallar östersjöbanesystemet, stiger summan till minst åtta miljarder”. De anspråk som landshövdingen riktar mot statsmakterna framstår i ljuset av centerkraven som närmast blygsamma.

http://www.ostran.se/opinion/de_groena_hycklarna/(comment)/view

Annonser

One thought on “Centern hycklar o missar vallöften från 2006

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s