Vargens varande eller ej

Rovdjur eller inte denna ständiga slitning mellan tamt och vilt.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3474687.svd
Regeringen antog nyligen en ny rovdjusrinriktning, där man provocerar allt vad viltvår heter genom att nu mera aktivt skjuta av den Svenska vargstammen.
Jo du läst rätt skjuta av den svenska vargstammen. Antalet djur som uppgår till ca 210 djur anses ej vara genetisk stabil- Naturvårdsverket menar att man behöver komma upp i ett 1000tal för att ha genetiskvariation utan innavel. Nu vill regeringen starta en inplantering frågan är om jägarna kommer kunna avgöra vilka vargar som är inplanterade för genbanksspridning ? Det hela har spårat ut någon stans i handläggningen.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3541967.svd

Men som sagt regeringen har lånat ut sitt öra för jägarkåren vars jakthundar vanligen skadas i trafik( 100tals) eller vådaskott från jägarkåren själva(har inte siffran men det lär finns statistik)så ett tiotal som tas av vargar när de kommer in på reviren i skogen. Jägarna vill var ensama jägare i skog och mark, älgar och rådjur för eget bruk. Man glömmer lätt bort att just rovdjur är en naturens predator, som tar de svagare och sjuka djuren i första hand och på så vis snarare stärker viltet än utarmar de samma.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3704225.svd

Miljöpartiet värnade skyddsjakt dvs att vid hängngrepp kunna värna tamboskap, fäbovall och rensskötsel blir då utanför rättsligt skydd vilket bör beaktas och sedvanligt, genom rätten att söka dispens vid större angrepp.

I södra Sverige dyker nu och då drivande varg upp- de flesta omkommer snart i trafiken.
Hemma i Lofta hade vi två ungvargar på besök för snart 10 år sedan, det var ingen vacker syn de 10tal rivna får som sargade hittades i sin hage och fick avlivas.
Hade vargen kommit idag är det mer troligt att den låtit sig väl smaka av de drösvisa vildsvinsflockarna som likt råttor massförökat sig, inte minst efter de milda vintrar vi haft på senare år. Även markägare upplever problem med vildsvinens skador på skog och mark. Det tänkte man inte på när man lite naivt planterade ut svinen och skapade vilthäng som mången gris rymnt ifrån.. Trafikskadorna med gris har mer än fördubblats de senaste 3 åren och skadorna kostar massor.

Lite ekosystemstjäns med vargar och viltvård är på sin plats snarare än vargklappjakt.
Notera dessutom värdet i ekoturism- där spårning av varg och guidturer kan generera mångfalt mer näringsverksamhet för svensk lands och glesbygd än vad jakten kan uppbringa som basinkomst.
http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/expert-tror-inte-pa-varg-i-berga(1604122).gm
http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/expert-tror-inte-pa-varg-i-berga(1604122).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s