Att ärva jorden…

Polen091028 158

”Rör inte mitt gods! Den svenska adeln är liten, men mäktig. I sin nya bok undersöker Björn af Kleen hur den lyckats behålla sin särställning.”

Utgångspunkten för ”Jorden de ärvde” är att ryktet om den svenska adelns borttynande är betydligt överdrivet. Gruppen må vara liten, 2,5 promille av landets befolkning, men den äger oproportioneligt mycket mark – i Skåne och Sörmland hela 13 procent.

Det kommer så mycket intressanta böcker… Höst och vinter har  lilla mervärdet läsa böcker i skymningen.

Jag har jobbat ett par säsonger på ”gods” där den inreherarkin i patriarkiska arvsföljden fortfarande år 2001 betecknade friherren och friherrinan.. Herrskap och tjänstefolk där många av gårdens anställda var där i femtegeneration och var fortsatt vid sin läst.

Attityden mellan herrefolk och tjänstemän satt liksom i väggarna.

Som vardande ”trädgårdsfröken” på säsongsanställning, dessutom jämnårig med familjens döttrar höll jag från dag ett – jag- du- ni som tilltalsform. Det var liksom inget märkligt med det . Utom när farbror Lennart mfl tillika  ladugårdskarl, tog mössan i hand och sa goddag baron… Då gjorde det lite ont i folksjälen och gav mej lite flaschback till statarsamhället…

”De stora odelade gårdarna höjer sig över principen om likhet inför lagen. De höjer sig också över den fria marknaden i det att de på grund av sina stora arealer också får stora EU-bidrag. Men den feodala inrättning som själva adeln utgör lever också gott på modern politik.”

Så lästips på temat ”Jorden de ärvde”…

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/recension-bjorn-af-kleen-jorden-de-arvde-1.989120

Mer om boken : http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/artikel_3764029.svd

One thought on “Att ärva jorden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s