Så dog Morfar…

divhöst0910 209

Så här två veckor efter sin 98 års dag fick morfar Birger somna in, med ett långt liv bakom sig. Och han var så  den siste av mina mor-farfäders generationatt gå ur detta jordeliv. Han föddes 1911, i en stor barnaskara om 9 syskon i Jonstorp i Odensvi församling.  ( Detta torp bebos nu av forne Folkpartiledaren Leijonborg by tyhe way)

Själv överlevde han flera månader i Spanska sjukan, en arbetsplatsolycka med fall från tak, bålgetinstick och olyckor på allt för tunna isar när det skulle pimpelfiskas.  Han var en tur Nisse vår morfar Birger. Han tog en näve lotter och vann alltid. En gång vann han en splitter ny SAAB- det var stort – måste ha varit stort på 1970 talet. Morfar hade inte körkort så det var till att byta in detta fordon till förmån för kapital istället.

Forna tiders Morfar var en reslig, mörkhårig man som väl var lite don Juan- min mormor Aina och Birger skiljde sig i slutet på 60talet redan. Av outgrundlig anledning för oss kusiner, men som blev tydligare i mer förtroliga samtal med mormor senare i livet.

Han hade sjunkit ihop nu på slutet- var tunn och grå, ja helt enkelt sliten, som man har all rätt att vara vid 98års ålder.  Sin ålder till trots, glittrade det till med versläsning och en och annan munspelsstrof i ljusa stunder. Han åldrades med värdighet efter ett mindre lyckat mellanspel på en låst äldreavdelning på tredje våning där har helt tappade bort sig i korridorerna, lite av chocken att komma bort från huset han själv hade byggt. Han var orolig att ”lämna huset” och alla saker- tänk om det blir inbrott. Han vankade om nätterna, gick in på fel rum, drog knogarna blodiga mot betongväggarna och var allmänt förvirrad.

När han sedan kom till ett stabilt hem för dimenta , med fast grupp personal,på markplan , utealtan och utevistelse med vy över naturen och sjön hittade själen hem till kroppen igen. Han var glad och trött lite sur ibland men mer ”sig själv”. Vi hade bra kontakt med hemmets webb- via majlen kunde vi pratas vid o skicka bilder från resor, naturen som han alltid gillat så mycket.

Boendet och personal har betydels för åldrandet kan jag konstatera.

Orrspel i gran topp var en stående ”bästa upplevelse” som Birger berättade målande om..

Mina minnen av morfar är väldigt mycket alla fisketurer på Kogarn, goda marknadskarameller, naturhistorier av typen då mötte jag en jätte stor älg eller såg lekande uttrar osv Bigaråträden hemma i Hallingeberg var också en höjdare när det var säsong liksom jordgubbslanden.. Morfar var också samlare och fixare med en klassisk ”Pettson” verkstad som doftade god källare med inslag av olja och spån. Alla ”vrilar” dessa utväxter på träd som han drog hem o ”fixade till” alla konstiga djur och odjur var till stort nöje för oss barn.

Konstaterar att det hänt en del under Morfar Birgers tid på jorden- här följer lite axplock:

1911

4 januariSveriges fyra första postautomobiler tas i bruk i Göteborg. De ersätter 18 hästar vid posthämtning vid tågen.

9 januariLandsföreningen för kvinnans politiska rösträtt uppvaktar den svenske statsministern Arvid Lindman.

Januari – Den sista enligt 1866 års riksdagsordning valda svenska riksdagen sammanträder.

12 februariGustaf Fröding begravs, varvid 200 000 människor kantar kortegevägen

10 oktoberRevolution bryter ut i Kina. Landets centralkommitté står helt oförberedd och det dröjer inte länge innan den kollapsat. Senare samma år störtas kejsardömet och republik utropas med den från utlandet hemkomne revolutionsledaren Sun Yat-sen som landets förste president.

1918:

4 januariSverige erkänner Finland.

28 januari Inbördeskrig utbryter i Finland och varar till den 4 maj.

En åländsk delegation framlämnar till Gustaf V en petition om att ögruppen skall anslutas till Sverige. 5 marsRyssland flyttar sin huvudstad från Petrograd till Moskva.

27 aprilAndra kammaren antar förslaget om kvinnlig rösträtt och lika kommunal rösträtt, men Första kammaren förkastar det.

5 juliSpanska sjukan utbryter i Sverige genom att några fall konstateras i Malmö.

 AugustiSpanska sjukan blir en omfattande epidemi, som skördar ca 25 miljoner offer.

11 november

Första världskriget avslutas med att Tyskland undertecknar ett vapenstilleståndsavtal efter strider, som krävt ca 9 miljoner döda.

17 december – Det nya svenska rösträttsförslaget antas av en urtima riksdag. Kvinnlig rösträtt införs

Fortsättningsskolestadgan införs i Sverige. Alla Sveriges kommuner blir skyldiga att anordna 6-årig folkskola därpå 2-årig fortsättningsskola. Samtidigt görs den svenska fortsättningsskolan obligatorisk.

December – Uppehållstillstånd införs som krav för utländska medborgare att vistas i Sverige. De flyktingar som saknar pass underställs polisens kontroll

1925:

1 januari

AB Radiotjänst börjar regelbundna utsändningar från Telegrafverkets studio på Malmskillnadsgatan 24 i Stockholm. Första programmet är en gudstjänst.

3 januariBenito Mussolini meddelar att han tar diktatorisk makt över Italien.

4 januariMul- och klövsjuka konstateras åter i Skåne.

29 januari – Stalin avskedar Trotskij som krigskommissarie i Sovjetunionen.

Mauritz Stiller och Greta Garbo skriver kontrakt med den stora filmjätten Metro-Goldwyn-Mayer i Hollywood

Nazistiska partiet grundas på nytt i München.

Den svenska riksdagen avslår förslaget om likalön för kvinnor i stalig tjänst. De skall erhålla ett ålderstillägg, som dock är lägre än det tillägg, som män i samma lönegrad har.23 mars – De två svenska ingenjörerna Baltzar von Platen och Carl Munters får Polhemsmedaljen för uppfinningen av kylskåpet.

25 april – Vid nödbostäderna vid Voltafabriken i Ulvsunda inträffar cyanväteförgiftning i samband med desinfektion. Ett 20-tal barn insjuknar, ett avlider.

 26 maj Den svenska riksdagen godkänner nedrustningsförslaget. Försvarsminister Per Albin Hansson drar in 17 förband och minskar utbildningstiden från 165 till 90 dagar. Flygvapnet tillkommer som en egen vapengren.

20 juni – Vapenhandelskonferensen i Genève avslutas efter att ha utarbetat en konvention om vapenhandelskontroll. Adolf Hitler publicerar sin bok Mein Kampf.

Insulin används för första gången. Det sker vid Guy’s Hospital i London.

Charles Chaplins film Guldfeber har premiär i Stockholm.

Mer följer i kommentarer vart efter………

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s