Jobben- åldern-tiden

DSCF5770

Intressant är dett med ”lågkonjunkturer” – att världens spekulationsekonomier ( bank- börs och låneinstitut) likt en ballong spricker när man håsat upp ”värden och vinster” i en allt snabbare tankt under längre tid.

Det finns ett stänk av – nu igen- i hela systemet som gör en trött.

Ett samhälle som bygger på konsumtion och låneekonomier kommer troligen alltid att ha dessa toppar och dalar, med förlorare och några mycket myckt självbelåtna vinnare. För det är min fråga vart tar alla pengar vägen??

Nåväl i kölvattnet av finanskris blir det tvärnit i öpleden och därmed står mängder med producenter med ett överflöd av varor som ingen vill eller kan köpa. Således blir det varsel och uppsägningar. Bilindustrin med alla dess underleverantörer drabbas tämligen omgående. Och likt en industrikarta kan vi följa Sveriges arbetslöshetsstatistik..

Vad det innebär för individen som blir varslad och där hela familjer många gånger jobbar inom samma bransch är förödande. Tänk er att sitta med bolån på huset man köpt, bilen osv plötsligt står båda utan jobb och ska in på A-kassa 80% av lön sen garantidagar och eventuell utsämpling med eventuella åtgärdspaket. Stressande.

Historiarna om bekanta vars familjer uppmanas att flytta  till ”någon storstad där jobben finns” ifrågasatte om AF stod för flyttlass, husförsäljning, dagisköer, nybostad ( lägenhet) i storstads Sverige med fantasthyror sett från landsbygds Sveriges horisont?  Af personalen skarttade generat och sa naturligtvis INTE- men ni får väl räkna med att nån av familjen får arbetspendla och ha tillfälligt boende… Mmmm det är kallt och detta med demografi är problematiskt och att släppa sociala skyddsnät som är familjens trygghet för att vara paragraferna till lags är frustrerande.

En granne nu 63 år blev också uppmanad att söka inom en ”större arbetsmarknadsregion” dvs mellan Skåne och Stockholm.

Han frågade samma sak om boende och la till  är det sunt att köra gamlingar som mej över landet ?

Jag har jobbat sedan jag var 15 år- jag kan inte data och jag ser fram emot pensionen. Jag lider med ungdomarna, ge dem chansen till egenförsörjning jag har ingen prestige i att jobba de här sista åren..

Komplext är det och dyker i dagens artikel om arbetslöshet.

Jag vill passa på att uppmuntra er unga att ta möjligheten att sticka utomlands ett år inom EVS ( Europeisk volontärs tjänst)

Ett Eu-program Youth som ger boende och fickpengar upp till ett år i annat EU land inom NGO (Frivillig organisationer/ verksamheter) och ger språk samt livserfarenheter som valideras efteråt och ökar dina möjligheter till jobb.

Ta också vara på lågkonjunkturen ur ett ideologiskt ”värdera livet” perspektiv- behöver man konsumera, vad gör dig lycklig, kan man ta vara på tiden, umgås hänge sig åt kultur, hantverk, böcker natur osv Det mesta i livet är gratis men vi har inte tiden att ta vara på det. Därför kan just ett ofrivilligt avbrott bli ett uppvaknande att livet är så mycket mer än kapital och statusjakt.

Ta en långpromenad varje dag = ökad hälsa tex man kan investera i sig själv.

En basinkomst  är naturligtvis nödvändig för de n dagliga driften och  utgifterna – hyra-försäkringar-el-tele-tv  och mat. Det går vatt pressa med mer råvaruköp , egen bakning osv gör det till kvalitativ hushållning och ta vara på tiden. Snart nog så kommer dessa ekonomiska frihjul att rulla och fortare än man anra är man i ekorrhjulen igen har du tur kanske något litet frö av livsstil slagit rot i vardagen på ett positivt sätt. Keep on !

”Inte oväntat är det fordonsindustrins fästen som hamnat högt i statistiken. Men allra högst arbetslöshet har en kommun som undgått fordonskrisen – Haparanda.”

”I september gick 13,7 procent av alla i arbetsför ålder i Haparanda utan jobb, enligt Arbetsförmedlingens statistik.”

arbetslöshetstoppen finns flera kommuner som drabbats av fordonsindustrins nedgång. Av de tio kommunerna med den högsta arbetslösheten i landet, är fem kommuner sådana som drabbats av uppsägningar bland fordonstillverkare. Det gäller Olofström (Volvo PV), Trollhättan (Saab), Köping (Volvo), Storfors (underleverantörer till lastbilstillverkare) och Eskilstuna (Volvo).

http://www.dn.se/ekonomi/har-finns-landets-hogsta-arbetsloshet-1.992043

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s