Fridolin om Vattenfalls styr & regler

REGERINGENS ANSVAR Att bubblan Vattenfall slutligen sprack är inte förvånande, däremot att det sker under en borgerlig regering. Trots svidande borgerlig kritik mot hur S styrde bolaget har kontrollen minskat ännu mer under näringsminister Maud Olofsson, skriver Gustav Fridolin.

Fridolin beskriver  i dagens debatt , lysande hur energipolitiken fortsatt havererat efter borgarnas övertag och Mauds ledarroll som Näringsminister.

Att storleken inte spelar roll för vare sig trovärdighet eller stabilitet är Vattenfall ett lärande exempel på, förväxt sig på en Kol och Kärnkraftsmarklnad kan man lugnt säga…

‘”Är det något finanskrisen visat så är det att storleken på ett bolag inte avgör stabiliteten. Ett stort bolag, särskilt på en marknad som den för energiförsörjning, riskerar kastas mellan de skiftande juridiska skär som politiken i olika länder skapat. Regeringar har ändå försvarat att Vattenfall växt sig till en europeisk storspelare, trots riskerna med stora intressen i kol- och kärnkraft och konsekvenserna i form av massiva koldioxid- utsläpp, med att bolaget därigenom kan ta en ledande roll i klimatomställningen. Men någon sådan roll verkar Vattenfall aldrig ha varit intresserat av. Diskrepansen mellan den utlovade rollen och den roll bolaget faktiskt tagit sig utgör bubblan som nu spricker.”

Intressant är att Borgarna och Miljöpartiet gemensamt kritiserade Socialdemokraterna under förra regeringen just för att Vattenfalls ägardirektiv var bristande. Detta verkar man helt ha glömt bort när man själv nu sitter på styr och reglerfunktionerna som Maud Olofsson mfl faktiskt gör.

Våren 2003 uttalade vi om investeringarna i tysk kolkraft: ”Det torde vara rätt uppenbart att dessa investeringar inte står i en överensstämmelse med den långsiktiga inriktning som ligger till grund för den politiskt beslutade omställningen av energisystemet i Sverige. … Det sätt på vilket Vattenfall uppträtt kan inte anses ha varit väl förenligt med vad riksdagen beslutat”. Våren 2005 tydliggjordes att ”regeringen brustit i genomförandet av riksdagens beslut när det gäller Vattenfall”.

Ibland har Lars G Josefssons kontakter med den tyska förbundskanslern Angela Merkel framstått som mer omfattande än dialogen med näringsdepartementet. Vattenfall har stundtals blivit en politisk aktör som verkat stick i stäv med det som landet Sverige drivit, som när bolaget deltog i lobbying mot EU-parlamentariker för att främja kolindustrins intressen.

För den som inte sett de tyska byar som skövlats av Vattenfall så åskådliggör bolagets planer på att sälja det svenska elnätet för att frigöra kapital till köp av kärnkraft i Storbritannien det aggressiva intresse man haft att tillskansa sig större marknads- andelar. Det kan kontrasteras mot svårigheterna man haft att uppfylla riksdagens vilja att kraftigt öka andelen förnybar energi. Det är uppenbart inte riksdagens mål med ägandet som utgjort Vattenfalls prioritetsordning.

Problemen att styra Vattenfall verkar, oavsett regering, bottna i att man skiljer mellan de miljömässiga målen som politiska överväganden i bred samsyn lett fram till och affärsmässigheten. Men här finns ingen motsättning. Flera svenska privata aktörer tar idag större klimatansvar och anledningen till detta är uppenbar: den som tar täten i omställningen får ett försprång på marknaden. När alla länder samtidigt söker hållbara energilösningar, är det i den riktningen den största utvecklingspotentialen på energimarknaden går att finna.

Haveriet i energipolitiken anno 2009  tillskrivs den Moderatledda regeringingen och Maud olofssons energisvek  modell Centerpartiet.

Tack Fridolin för ett perspektiv över bristen på statligt ägarinflytande på sitt energibolag- vi kan bättre !

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3808175.svd

Lär även en annan blogg: http://peterlandersson.blogspot.com/

Annonser

One thought on “Fridolin om Vattenfalls styr & regler

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s