Vem tar ansvar för miljöskulder?

Klimatförändringar på vems ansvar ?

Det är med en blandning av frustration, irritation och desperation som många länder nu drabbas av drastiska klimatkatastrofer och därmed kostnader och insatser som kan ta musten ur vilken nation som hellst. Frågan är oundviklig vem har överkonsumerat fossila bränslen, vem har dumpat sopberg och kemikalier runt om i världen?  Följdfrågan blir då också vem ska betala notan för klimatarbetet och klimateffekterna ?

Bangladesh vill att klimat- mötet i Köpenhamn lägger grunden till en fond som redan nästa år kan börja ge generöst stöd till sårbara och fattiga länder. Och det ska inte handla om lån, ”för vi är inte ansvariga för de klimatskador som drabbar oss”, säger Bangladeshs pre-miärminister Sheikh Hasina.

Bangladesh är klämt mellan smältande glaciärer i Himalaya i norr och klimatproblem i söder där kustområdena drabbats av ”kolossala tidvattenvågor” och ökande saltinträngning. Enligt en FN-bedömning är Bangladesh i dag ett av världens mest utsatta länder när det gäller översvämningar, tsunamivågor och cykloner. Och om världshaven stiger med en meter riskerar en fjärdedel av landet att översvämmas, uppger premiärministern som själv återkom till makten i januari, efter två års halvmilitärt styre.

Enligt Sheikh Hasina är ett argument för ökat bistånd till hennes land också att klimatförändringarna gör tillgången på livsmedel mer osäker igen, efter en period när Bangladesh åtminstone för en tid lyckats bli självförsörjande på mat.

Noteras att : Sheikh Hasina Wajed , 62 år, kallas ”demokratins dotter” efter sin far Mujibur Rahman, som ledde Bangladeshs blodiga frigörelse från Pakistan 1971. Hennes far, mor och tre bröder mördades av arméofficerare 1975.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3817773.svd

Annonser

2 thoughts on “Vem tar ansvar för miljöskulder?

    • OJ OJ VILKEN SOPPA !
      Kan bara konstatera att de reviderar rapporten men visst är det graverande att ”snack” publiceras som fakta. Det skapar problem för åtgärdsplaner och alla oss som försöker vara med.
      Tyvärr kvarstår faktum isarna smälter med 1 m / år och det är väl illa nog…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s