Rosling listad som en av 100 världstänkare

 

Amerikanska magasinet Foreign Policy listar de 100 tänkare vars idéer har format världen under året som gått. Som enda svensk hamnar Hans Rosling, professor i internationell hälsa, på listan ”för att han får våra tankar att svindla med banbrytande statistik”.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3850083.svd

Detta är en av mina NUTIDSHJÄLTAR !

Hans Rosling föreläste på en SalaIda seminarie och jag blev helt såld- att kunna gestalta socioekonomisk och hälsoutveckling över tid med grafikpluppar som rör sig- genialt ! Att  med mission visa världen fakta inte myter för att uppdatera omvärldsbevakning gav en sån där härlig varm känsla från hjärna till hjärta eller vice versa. Sedan dess har jag både nu och då tagit hjälp av Roslings grafer i olika sammanhang.

Det goa i Hans Rosling är att han använder sin tid och kompetens konstruktivt för ökad medvetenhet enligt nedan :

”Vi ska försöka göra bra undervisningsmaterial. Barn och studenter ska i sin utbildning få lära sig hur världen ser ut. Man kan inte diskutera framtiden baserat på en världsbild som är 25 år gammal.”

” Jag tycker inte det, jag vet. Man har inte förstått att det är en enorm social utveckling som har föregått den ekonomiska utvecklingen. Den ekonomiska nivå och utbildning man har idag i Kina motsvarar den som fanns i Göteborg när den första PV:n rullade av bandet. De här länderna är på väg ifatt och vi kan se slutparentesen på den angloeuropeiska världsdominansen.”

”En drivkraft för mig är att jag tycker att folk ska ha rena vindrutor eller torkade glasögon så att de ser var de är på väg. Sajten Gapminder som vi driver som ett digitalt museum på nätet har vi kallat fact-tank. Vi tycker att det finns alldeles för många think-tanks som tänker på uppdrag av någon. I sökresultat har vi just gått om Världsbankens stora databas World Development Indicators med våra två miljoner besökare om året. Vi tog namnet från Londons underground, förresten, mind the gap står det där och det tyckte vi var en bra idé.”

”Världen är inte längre uppdelad i två sorters länder. Det finns länder på alla nivåer. Om man talar om i-länder och u-länder har man blandat ihop Karl den tolfte och Tage Erlander. Den här spännvidden måste vi förstå när vi samarbetar med olika länder, vare sig vi är företagare, turister eller politiker. Vi måste ha en faktabaserad världsbild och det har vi inte. Vi har förläst oss på Tintin och kurrekurredutt-ön.”

”– Om du går in på Youtube och skriver Swine flu alert, då ligger vi högst upp. Vi har gått om världshälsoorganisationen med vårt lilla mediekritiska budskap. Om du går in på Google och skriver Sex, money, health så får du se vad som kommer överst. Precis som ett museum vill vi vara roliga och tankeväckande för att kunna ge förståelse i väldigt breda lager av personer i samhället. Vi vill inte ersätta annan användning av statistik, vi vill bara att statistiken ska komma ut och bli en demokratisk faktor i samhället. ”

Härligt och Stort GRATTIS till Rosling och hans team bakom grafer och pedagogik – ni gör världen lite bättre genom statistik hur otroligt det än kan låta !

http://graphs.gapminder.org/world/#$majorMode=chart$is;shi=t;ly=2003;lb=f;il=t;fs=11;al=30;stl=t;st=t;nsl=t;se=t$wst;tts=C$ts;sp=6;ti=2007$zpv;v=0inc_x;mmid=XCOORDS;iid=phAwcNAVuyj1jiMAkmq1iMg;by=ind$inc_y;mmid=YCOORDS;iid=phAwcNAVuyj2tPLxKvvnNPA;by=ind$inc_s;uniValue=8.21;iid=phAwcNAVuyj0XOoBL%5Fn5tAQ;by=ind$inc_c;uniValue=255;gid=CATID0;by=grp$map_x;scale=log;dataMin=194;dataMax=96846$map_y;scale=lin;dataMin=23;dataMax=86$map_s;sma=49;smi=2.65$cd;bd=0$inds=

Fler som har Rosling i tankarna : http://asamittivarlden.blogspot.com/

Annonser

One thought on “Rosling listad som en av 100 världstänkare

  1. Listan över de 100 främsta har sannerligen en intressant topp 10 – om någon av dessa kan anses som ”stor tänkare” är dock mycket diskutabelt. Det är bara att ta lista för vad den är; ett kvasiintellektuellt uttryck för en nödvändig tidningsutrymmesutfyllnad; bedårande och hagiografiskt trams med andra ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s