Stridsfartyg till östersjön ?

VAPENAFFÄR Genom sitt planerade köp av ett stridsfartyg från Frankrike sår Ryssland split mellan Östersjöstaterna och Centraleuropa. Det en oroande signal att Ryssland så tydligt planerar att skaffa sig en offensiv förmåga, skriver Bo  Pellnäs.  

Skriver SvD i dagens Brännpunkt : http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3873459.svd

Knappt har bläcket torkat om projekt Gasledning i Östersjön så händer detta. Ryssarna köper ett stridsfartyg. Föga förvånande- Putin har sedan tidigare aviserat att gasledningen kommer patrulleras av Rysk militär. Känns ju gosigt att ha en militärt opererande Rysk flotta i Östersjön lagom till 2010…

”Ryssland överväger att köpa ett fartyg av Mistralklass för att därefter producera minst tre likadana fartyg i Ryssland. Varje fartyg kan transportera 450 soldater, 70 fordon varav 13 stridsvagnar, 16 helikoptrar och fyra landstigningspråmar. Sammantaget alltså möjligheter att i en enda vända sätta i land en hel brigadstridsgrupp understödd av en stridsvagnsbataljon.”

Den andra trenden är att Ryssland strävar efter att åter bli en global stormakt och har inlett en upprustning, nu allt tydligare inte bara för försvarsändamål utan även för offensiva syften. Landet utnyttjar dessutom sina gas- och oljeresurser för att främja sina politiska intressen och om möjligt splittra den Europeiska unionen. Den tredje trenden är en följd av den andra. Tysklands och Frankrikes allt större beroende av ryska gas- leveranser leder till motstridiga intressen inom EU, där de bal- tiska staterna och Polen ser på det framtida Ryssland med allt större oro. De vill ha försäkringar om att Natos och USA:s garantier för deras säkerhet är trovärdiga. När Frankrike nu undergräver tilltron till Nato, upplever de detta som ett hugg i ryggen.

SUCK- jag blir så trött på vapendrivande investeringar i denna världen!!

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s