Sjukt system drabbar cancersjuka och kvinnor

I Moderaternas Sverige skall det inte finnas sjukskrivna som inte kan jobba. Resultatet tar sig de mest absurda former. Föst ut var skandalen med ett gäng höggravida med besvär som orsakade arbetssvårigheter. Svaret blev graviditet är ingen sjukdom… Var och en av oss som genomgått en graviditet att det är både en och flera kroppsfunktioner som får sig en belastning över det normala. Själv tillbringade jag ett antal månader som konstant kräkandes, därefter ett järnvärde som dök ner i skona med allt vad det innebär. ( Bla abnormt apelsinätande- kroppen skriker efter c-vitamin för att kunna binda upp järnet)

Men foglossning när kroppen / höft/ ben knappt går att röra är det ultimata handikappet som en graviditet kan föra med sig. Och halelulja i rättsligprövning fick dessa kvinnor rätt. Grattis och kära Försäkringskassa välkomna till verkligheten!

Nu sitter jag och jagar upp mig igen – orsaken är de cancersjuka kvinnor, många med enkelbiljett till sita vilan som  nu tvingas ”ut i arbetslivet”.

Hur sjukt kan ett system bli i väntan på döden ? Allt för att presentera fina siffror eller ? Heder åt de läkare som nu reagerar för en mänskligare hantering av de människor och tydligen oftast kvinnor inom systemets rundhänta administration.

”Specialistläkare slår larm: I väntan på döden tvingas kroniskt sjuka cancerpatienter ut på arbetsmarknaden. Vi anser inte att det är rimligt att svårt sjuka cancerpatienter – med dålig prognos – ska tvingas arbeta trots att de har svåra symtom som smärtor, trötthet, psykiska reaktioner samt biverkningar av behandlingen. I de fall där de har så kallad restarbetsförmåga försvårar gällande regelverk deras återgång i arbete. Skälet är att de efter 180 dagars sjukskrivning prövas mot hela arbetsmarknaden. Vi utgår från att det inte varit politikernas avsikt att tvinga dessa patienter med livshotande sjukdom att söka heltidsarbete utan att det är följden av okunskap hos lagstiftaren och Försäkringskassan, skriver sju läkare och en kurator vid onkologen på Karolinska.”

 

Jag har själv på nära håll de senaste året fått följa både framgångar och nederlag i fajten med cancer och är det något jag erfarit så är det just hur det suger kraften och orken ur patienten. Dels all medicin och strålbehandlingar men även psyket som åker berg och dalbana. Det tar på själen att försonas med livet och döden..

Det smärtar att de även skall behöva ta fajten med institutionernas byråkrati..

”En 35-årig småbarnsmor, vi kan kalla henne Lisa, fick sin cancerdiagnos för tre år sedan. Hon fick snabbt återfall i sin sjukdom. Trots omfattande cytostatikabehandling blir Lisa allt sjukare. I somras informerade Försäkringskassan henne om att hon inte kan få fortsatt sjukersättning samtidigt som hon uppmanades att planera för att återgå i arbete. När Lisas läkare förklarade för Försäkringskassan hur allvarligt sjuk Lisa var, fick läkaren till svar att Lisa enligt de nya reglerna anses klara ett heltidsarbete.”

http://www.dn.se/opinion/debatt/svart-cancersjuka-kvinnor-tvingas-soka-heltidsarbete-1.1005929

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s