Konst med Pushkin!

Vilken helg- äntligen en ”five high” på nätverkandet i Belarus. Det var 2007 som jag hade nöjet att via Regionförbundet och SalaIda åka till Belarus första gången.

Att kunna agera legitim koppleriverksamhet-mellan folk och länder är en ynnest och att kulturen är en fanbärare av själva tidsandan av samhället gör det hela än mer spännande.

Efter självstudier om landets situation kring ledning, ekonomi, infrastruktur osv insåg jag att det verkligen skulle bli en resa tillbaka till Österled.

http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1300&artikel=1938231

Trots detta var det en chock att möta det som vi västerlänningar bara läser om och min generation kopplar ihop med processen Öst/ Väst Berlin.

Besökte Brest Oblast ca 3½ tilla sydost om Minsk (Huvudstaden) och fick insikt om det otroligt rika kulturutbud och hantverkskunnande som finns i landet.

Under min andra resa 2008 blev det även besök hos Ales Pushkins familj- en klassiskt skolad konstnär dvs 18 års konststudier på ”Art Akademy”. Vi sa direkt att wow detta vore något för Kalmar Konstmuseum som redan under bygg tiden hade tankar kring Östersjöländernas nutidskonstnärer.

Lite som ”vanligt” blev det administrativa förseningar som ” get by with littele help frome my friends”…

http://www.kultur1.se/start/visa_aktuellt.php?tbl=_tmp&aid=3110&did=34

http://www.kultur1.se/start/visa_aktuellt.php?aid=3110&did=34

http://www.kalmarkonstmuseum.se/

Så står man här och invigningsöppnar med Ales på plats med utställning och Artistik Talks- jätte kul och trevligt!

http://mlittis.blogspot.com/2009/12/ales-pushkin-in-kalmar-konstmuseum.html

En hel del av besökaran var även på det förberedande kvällsseminariet om Belarus under Onsdagen- härligt engagemang för ett land så nära men ändå så långt borta.

Pushkin gjorde oss inte besvikna med närmast symbolisk bröd o ”vatten” bjudning och mycket intressanta berättelser om konstens villkor i ett land som räknas som Europas sista diktatur. Han påvisar också en kärlek till landet och dess kulturella arv av de ädlakonsterna, landskapet och människorna som stått upp för sina rättigheter och tro.

Under söndagen blev det kulturella äventyr på Öland med några av Kulturstipendiaterna med än mer internatiuonell touch hemma i Sättra och familjen John och Helle.

www.myspace.com/johnleocarter

www.hellekvamme.se

Det blev Konstutställning på verandan, glögg och husvisning med Ikonberättelser , Filmvisning med Belarisian Waltz och fantastisk vacker solosång på Irländska med Trummas puls som hänförde oss alla. Här kommer det att hända mer framöver kulturutbyte åt flera håll helt klart !

Så hem till Lofta och inkvartering, Byvandring och skogslandskap där varje sten och bergknalle får exalterade beundrande tillrop- Jo det finns i stort sett inte berg och stenblock i Belarus,det är ett platt landskap. Så idag har Pushkin gett sig ut med skissblock och akvareller – Lofta kommer finnas med i Konsthistorien- fränt!

Pushkin förfäras av att det finn ödehus- hans bild av Sverige var ett nästan överbefolkat land… Vi pratar mycket om stad- landsbygd som är väldigt lika i våra länder.

 I eftermiddag ska vi besöka Förskolan ( Dagis) , Kyrkan samt Äldreboende, det sociala intresset för hur vi löser vardagen är enormt. Detta med bakgrunden att Belarus är ett land där välfärden går till  polis- KGB byggnader i första hand inte till barn-skola – äldre. I Bobor kan man inte stäng dörrarna till dagis / skolan, det är trasigt och dragigt ( dvs kallt på vintern). De äldre tas om hand av barn och barnbarn vilket kan bli kanska påfrestande med görs som hedersuppdrag till mor-farföräldrar. Ales är lite förfärad av instutitioner för äldre. Vi får se vad han säger efter besöken…

Avslutningsvis – ett gå på tips- besök Kalmar Konstmuseum & Ales Pushkins första utställning I Sverige, det kommer säkert att bli fler framöver !

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s