Kulturell och socialt mätt

Pushkin visite

Yeaaa man har haft en helvecka i högt socialt och kulturellt tempo!

Så har man haft Pushkin inneboende i en veckas tid med fantastiskt många spännande samtal om konsten, livet .andligheten och döden.

Inte så lite argumenterande omkring kropp och själ, i den ortodoxa skolan är kroppen och själen bundna till varandra även efter döden och att kremera sina döda finns inte på kartan. Min ganska oromantiska syn att kroppen bara är en ”tillfällig boning” möttes med både skepsis och förundran. Oavsett var vi landade så får man respektera olika synsätt i frågan. Klart givande samtal trots det något neckrofila temat.

Att avstå söndagens ”pliktade” kyrkobesök var nästa kultur krock- jag hävdar med en dåres envishet att en byggnad begränsar men tex naturen berikar kropp och själ. Faktum är att jag tror Lofta bergen tog andan ur Ales för ett tag- första solskenet på veckor och milsvidda vyer mellan land och hav – det är stort ! Lofta sätter avtryck i konsthistorien- det skall bli en ca 5-8 stora oljemålningar på duk ” Vyer från Sverige” -Pushkin har lovat skicka foto på arbetet fram över, spännande!

Bra mediaavtryck har det blivit- minst 5 länstidningar har skrivit om utställningen på Kalmar konstmuseum och Pushkins besök här i länet.

http://www.nyheterna.net/index.php/kultur_noeje/bekaempar_diktaturen_med_konst

http://www.klt.nu/index.php?placid=26&id=4406

http://www.vt.se/kultur/artikel.aspx?articleid=5184483

Vi gick upp vid 05 i måndags morse för tidig avresa till Stockholm/ Arland. Ombord visade sig konduktören vara Rysstalande fd turistbusscaufför i Belarus och det blev ett oväntat roligt samtal för alla inblandade.  Ales har investerat i en ”slokhatt” modell ”kolare” som vi efter lite eftersök fann hos hattmodisten på butiken Kreative i Västervik. En ståtligt hög Ales gledrunt nu ännuhögre i Sth mot Arlanda.

Hatt Ales

Annars var det maxat , studiebesök med  2st  Luciatågs event, Förskola-skola besök i Lofta- Vi är minst 100 år efter suckade Ales efter att ha sett upplägg och pedagigik för barnomsorg och skola…

Riktikt kul var det med kvällen hos Esteteleverna på Västerviks gymnasium, om konsten som samhällsförändrare och en timmas ”master class” i porträttmåleri. Gissa om Emili(modellen) var nöjd när hon fick sitt porträtt efter en lång sittning. Och visst är det likt!?

Så är det ju riktigt kul att läsa att mina kompisar i Östgruppen fått gehör hos Malmström- läs mer på hennes blogg :

http://ceciliamalmstrom.wordpress.com/2009/12/13/europas-sista-diktatur/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s