Euroträskets lov…

I övrigt har kommentarerna från euroanhängarna i de politiska och ekonomiska etablissemangen varit mer försiktiga.

Jag tänker nu på den senaste undersökningen där Svenskarna sägs vara mer för Euro än någonsin..

Man kan undra om de samma inser vad krona inneburit för Sverige det senaste året = bättre förutsättningar att möta krisen än om vi haft Euro minsann !

”En gissning är att det bland dessa finns en växande medvetenhet om att eurosystemet har mycket stora brister som det kommer att bli mycket kostsamt att fixa till – såväl ekonomiskt som politiskt – liksom även en insikt om att den flytande kronan faktiskt har tjänat landet väl i den rådande krisen. Att kronan svajat mer än vad som varit motiverat kan tillskrivas den allmänna nervositeten i vintras samt inte minst det sviktande förtroendet för de svenska bankerna och deras problem att refinansiera sin högrisktryfferade euroutlåning i Baltikum.”

Eurosystemet har visserligen uppvisat stabilitet så här långt under den pågående krisen, men som den numera allt mera upphöjde nationalekonomen Hyman Minsky påtalat så finns det inget mer destabiliserande än en allmän uppfattning om att något är stabilt.

”Denna uppfattade stabilitet har gjort att omvärlden länge blundade för de växande obalanserna i många euroländer som Spanien, Irland, Portugal och Greklands och Italiens kroniska brott mot euroländernas ”Stabilitets- och tillväxtpakt” och dess tre-procents regel för hur stora de statsfinansiella underskotten får vara över en konjunkturcykel.

I övrigt har kommentarerna från euroanhängarna i de politiska och ekonomiska etablissemangen varit mer försiktiga.

En gissning är att det bland dessa finns en växande medvetenhet om att eurosystemet har mycket stora brister som det kommer att bli mycket kostsamt att fixa till – såväl ekonomiskt som politiskt – liksom även en insikt om att den flytande kronan faktiskt har tjänat landet väl i den rådande krisen.

Den har agerat som en högst funktionell krockkudde för landets mycket viktiga exportindustri.

Att kronan svajat mer än vad som varit motiverat kan tillskrivas den allmänna nervositeten i vintras samt inte minst det sviktande förtroendet för de svenska bankerna och deras problem att refinansiera sin högrisktryfferade euroutlåning i Baltikum.

Eurosystemet har visserligen uppvisat stabilitet så här långt under den pågående krisen, men som den numera allt mera upphöjde nationalekonomen Hyman Minsky påtalat så finns det inget mer destabiliserande än en allmän uppfattning om att något är stabilt.

Denna uppfattade stabilitet har gjort att omvärlden länge blundade för de växande obalanserna i många euroländer som Spanien, Irland, Portugal och Greklands och Italiens kroniska brott mot euroländernas ”Stabilitets- och tillväxtpakt” och dess tre-procents regel för hur stora de statsfinansiella underskotten får vara över en konjunkturcykel.

De låga räntorna inom eurozonen har möjliggjort dessa destabiliserande excesser, där hög lokal inflation har gett starka incitament (negativ realränta) för att låta skuldsättningen skena samtidigt som ländernas långsiktiga konkurrenskraft har urholkats allt mer”

Med den nu allt mer akuta statsfinansiella krisen i Grekland har den första dominobrickan börjat svaja ordentligt. Den hotar att välta de andra uppställda och likaledes instabila eurobrickorna längs Medelhavet upp till Irländska sjön

http://www.e24.se/makro/varlden/dominobrickan-svajar-i-eurosystemet_1750251.e24

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s