Kina & Döden

Dödsstraffet används för att uppfostra befolkningen och bli av med kritiker

Världen rasar över Kinas avrättning av en britt. Men vem bryr sig om de tusentals ansiktslösa kineser som varje år får ett skott i bakhuvudet efter summariska rättegångar?

Kina är världsmästare i statligt sanktionerade mord.

En stor nation både till ytan och till befolkningsmängden- att systematiskt använda dödsstraff som ” brottsförebyggande” metod men ännu värre som munkavle för regimkritiska röster är sorgesamt år 2009… Det måste klassas som diktaturfasoner, ett öppet samhälle borde inte vara rädd att ta dialogen med sina medborgare. Kina vill inte ha dialog man vill vara envåldig i domen om rätt eller fel. Jag mår illa över hur man hanterar Tibet och nu bedriver systematisk inflyttning och på så vis ”tar över” en nation…

”Individens rätt väger fjäderlätt mot samhällets makt. Många döms utan att ha en försvarsadvokat värd namnet närvarande. Bevisningen är ofta mycket bristfällig. Inte sällan har de dömda utsatts för tortyr. En enda förbättring har gjort under senare år. En högre domstol måste numera fastställa straffet. Dödstraffet används av kommunistpartiet som ett sätt att bli av med regimkritiker och uppfostra befolkningen. När partiet driver en hård kampanj mot exempelvis korruption döms de som tagit emot mutor till döden för att avskräcka andra.”

”Vanligaste avrättningsmetoden är fortfarande att tvinga de dömda att gå ner på knä, gärna i grupp. De beordras att böja huvudet i en gest av underkastelse och ånger. En soldat avlossar på mycket kort avstånd en gevärskula i bakhuvudet på den dömde.”

”Sedan några år tillbaka avrättas fler och fler med en dödlig injektion. Världen brukar pliktskyldigast fördöma Kinas avrättningar när Amnesty en gång om året kommer med sin rapport. Men det är inget som hindrar utländska företag eller regeringar från att upprätthålla vänskapliga förbindelser med Kina.”

Regionförbundet i Kalmar län har sedan flera år ”vänskapliga och affärsförbindelser” med Kina. Som vice ordförande i regionförbundet har jag lyft frågan om etiska och moraliska förpliktelser i dialog och affärssammanhang med Kina. Vi har därför skrivit in FNs stadgar om Human rights och föreningsfrihet som grundbas i internationella affärskontakter… En liten markering men ack så viktig. Sen måste vi politiker ha ryggrad att ta samtalen på plats- själv har jag av avsmak för regimen avstått resor tioll Kina så här långt. Tyvärr blir min uppfattning inte mindre kritisk när den årliga rapporten från Amnesty dyker upp..

http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article6355751.ab

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s