Matematiker & Verkligheten

Mitt liv som forskare är ännu inte genomfört men kul är det att läsa om #forskning#.

Som detta med Mattematiken / Fysikernas relation till varandra – hör på den här :

För två år sedan presenterade en grupp amerikanska matematiker en fullständig kartläggning av något som kallas för en #E8 Liegrupp#. Den har beskrivits som en av de största och mest komplicerade matematiska strukturer som finns. Det krävdes många veckors arbete med starka superdatorer och resultatet fyllde mer än 400.000 rader och kolumner.

För bara någon vecka sedan presenterade en grupp tyska och brittiska fysiker en #kristall# med en symmetri som stämmer just med en E8 Liegrupp.

Är man det minsta intresserad av ”sjätte sinnet fenomen” kan man inte låta bli att le.

Det är som att insikter och vetskap enligt ”hundrade apan” principen drabbar oss i ett kollektivt medvatande- plötsligt faller liksom bitarna på plats…

”I vår vanliga värld lever vi i tre dimensioner. Ett klot, med matematiskt namn en sfär, är ett tredimensionellt föremål. Du kan dra en linje som går igenom klotets centrum. Sedan kan du snurra klotet längs din linje med perfekt symmetri. Denna axel går att dra på ett oändligt antal sätt, resultatet blir ändå symmetriskt.”

På senare år har en del fysiker hoppats kunna använda E8 för att formulera något som kallas ”teorin för allting”. Det låter kanske övermaga, men det handlar om att förena gravitationen med #kvantmekaniken#, vilket inte går med dagens kunskaper.

Just detta med kvantfysik kan få en och annan att gå igång…

Men som sagt mitt liv som fårskare får vänta ett tag tills dess hänger jag mig gladeligen åt en o annan vetenskaplig rapport och tidskrift;)

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/matematiker-kommer-fore-verkligheten-1.1032329

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s