Årsdag för Folkomröstningen 1980 & propp i Riksdagen 2010…

 

Alliansen är bekräftat en propp för Miljö och Klimat.

Idag på årsdagen av Folkomröstningen  1980 lägger den Modertaledda regeringen fram en Kärnteknik propposition som vill öppna för 10 nya reaktorer i Sverige. Förödande bakåtsträvande energipolitik i en tid då man borde veta bättre.

Att lanseringen från EOn om CO2 / kWh fälldes i Marknadsnämnden är väl bekant nu.  Lägger man in uranbrytningen, resursnyttjandet och sidoverksamheten Kärnvapen / DU vapen inser man vilket dödgrävar branch det är.

Jag vill se en miljömärkt el som även talar om  antal Bq / kWh………….

Så idag Sergelstorg Kl.13-15- Kom dit var med gör skillnad !!


30 år och vad har hänt?

-Manifestation på årsdagen av Kärnkraftsomröstningen 1980 –

Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen
T
isdag 23 mars Kl 13.00 – 15.00

Musik: Abalone Dots -Västervik

Sergels torg, Stockholm

Med eftersittning & samtal på Teaterbaren på Kulturhuset.

Ur talarlistan:

Birgitta Hambraeus, som en gång fick Centerpartiet med Torbjörn Fälldin att säga nej till kärnkraft, något som ledde till att de borgerliga vann valet 1976.

Marika Lagercrantz , skådespelare,läser Tage Danielsson,Anita Lilburn, (ARK, Aktionsgruppen mot Radioktiv Krigföring) Ewa Larsson, Gröna Kvinnor

Solveig Ternström (C), som redan vid energifrågans behandling i juni i fjol röstade ja till de rödgrönas reservation och står för det interna motståndet inom Allians- regeringen. Anita Goldman, författare, Jacob Dalunde (GU), Jytte Guteland (SSU).

Moderator under dagen är: Akko Karlsson (MP)

För 30 år sedan beslutade riksdagen att år 2010 skulle bli året då den sista

kärnkraftsreaktorn stängs. Det var den blocköverskridande slutsatsen efter folkomröstningen i mars 1980. Där Svenska Freds- och Miljörörelsen var synnerligen aktiva kampanjare.. 2010 kan nu istället bli det år då riksdagen sviker beslutet och ger klartecken för nya svenska kärnkraftsbygge och åter kampanjar miljö och fredsrörelse.

Onsdagen den 24 mars planeras behandlingen av regeringens proposition Kärnenergi, i vilken man föreslår att avvecklingslagen avskaffas och Kärntekniklagen och Miljöbalken ändras. Det nuvarande kommunala vetot mot att bygga nya kärnkraftverk föreslås tas bort ur Miljöbalken. Med propositionen bryter regeringen mot sitt eget vallöfte och sin egen regeringsdeklaration med svaga 4 rösters majoritet eller…

I allianspartiernas”Valmanifest 2006” lovade man nämligen att ”Förbudet att uppföra nya reaktorer kommer inte att upphävas under mandatperioden” , och i regeringsdeklarationen i oktober 2006 sa statsministern Reinfeldt att ” Förbudet att uppföra nya reaktorer kommer att bestå ”. Efter utskottsbehandlingen kommer riksdagen att fatta beslut den 17 juni. Man kan vänta sig stor dramatik då det endast behövs fyra nej-röster i Alliansen för att fälla förslaget. Då får Solveig Ternström sällskap med Eva Selin Lindgren (C), och resten ser vi fram emot med spänning.

30 år efter folkomröstningen finns all teknik för en energirevolution genom energieffektivisering och satsningar på biobränslen, vindkraft, sol och vågkraft. Här finns de klimatsmarta lösningarna och de nya jobben. Att i det läget öppna upp för kärnkraft som är dyr, smutsig och livsfarlig är tragiskt och ett stort steg tillbaka.

www.folkkampanjen.se

Presskontakt: Inger Widell  tel. 070 670 15 57

 Akko karlsson tel. 0705 25 72 23

Annonser

2 thoughts on “Årsdag för Folkomröstningen 1980 & propp i Riksdagen 2010…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s