Kyrkan o Moralen

Allt talar för att den katolska kyrkan och de troende bara har sett toppen på det pedofila isberget. För medan det ena avslöjandet efter det andra har kommit fram om hur präster sexuellt har utnyttjat barn i Irland, Tyskland och USA så har dessa brott länge tystats ner i Italien.

Man mår så illa när folk i positioner som dessa ”trostjänare” utövar maktövergrepp på barn- makten som vuxen, makten som ”trosledare”, makten som ”rättskipare”. Brottet blir på detta vis mångdubbbelt och ökas på när överheten skyddas ända in i Vatikanen. Att tiga ihjäl sina synder, att skuldbelägga offer…

Tyvärr går historierna igen  och igen ofta i ett mönster av personer som själva blivit utsatta för övergrepp och nu själva kommit att bli förövare.

Sorgesamt för alla inblandade- alla är förlorare i detta sjuka sätt att utöva förtryckt sex på förtryckta barn allt under en ”fast hand  av gudomlighet”.

En del av problematiken är att katolska kyrkans präster lovat att leva i celibat, dvs avstå från allt sexuellt umgänge. Ordföranden för Italiens biskopar Angelo Bagnasco påpekade häromdagen ”att ingen skall få smutskasta vårt heliga celibat”. Neuropsykiatrikern Ugo Sabatelli i Rom slår fast i en intervju i Messaggero vad många tänker men få vågar säga: ”Avsaknaden av ett sexualliv ökar risken för att präster skall begå pedofilbrott.”

Nä fy skäms- visa lite ryggrad och erkänn begångna brott, be om ursäkt och se för ”guds skull” till att det inte händer igen.

Ingen i den katolska kyrkan kan år 2010 med hedern i behåll säga ’vi visste ingenting’. Varningsklockorna har ringt länge. BBCs dokumentär ”Sex crimes and the Vatican” som sändes 2006 var ett skakande vittnesbörd om hur katolska kyrkan försökte tysta ner upptäckta pedofilbrott.

Pedofilskandalen som uppdagades 2002 i Boston är ett annat exempel som riskerade att försätta det amerikanska stiftet i konkurs, då stora skadestånd betalades ut. Den ansvarige kardinalen Bernhard Francis Law som inte ingripit och täckt upp för pedofila präster tvingades avgå. Han fick ett nytt hedersuppdrag 2004 av den förre påven Johannes Paulus II. Kardinal Law är ärkebiskop i en av Roms fyra främsta kyrkor Santa Maria Maggiore. Trots att den normala pensionsåldern för kardinaler är 75 är han kvar på denna hederspost 78 år gammal.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/vatikanen-tystade-ner-pedofilbrott-i-flera-lander-1.1068100

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s