Konsten & ekonomin

Konstmuseet

Klarar inte av att hålla tyst i senaste mediatavlan…

Kalmar konstmuseum saknar en miljon kronor i budgeten för 2011, pengar som ska sparas på personalsidan om styrelsens önskningar får råda- frågan är vem som är byxad att rodda verksamheten styrelsen eller verksamhetschefen när det kommer till detaljer om att hålla budgetramar.  Från  och med nästa år får konstmuseet inte längre de projektpengar på en miljon kronor om året som regionförbundet bidragit med sedan 2008- medel som just för att ge start skjuts i de nya lokalerna och verksamheten. Att projektmedel upphör är inget nytt- projektpengar är just tidsbegränsade och Regionförbundet har inga befogenheter eller ambitioner att driftsödja stiftelsens verksamhet. Det som oroar är om man inte har en längre framsynthet än ettårsbasis – för medlen har aldrig varit permanent aviserade.

Vi är många både inom och utanför politiken som är stolta  ambassadörer för och gläds åt Konstmuseets framgångar inte minst internationellt.

Det är med stor förvåning jag  konstaterar att en styrelse läcker ut interna samtal, som vad det verkar vare sig har beslutats eller meddelats berörda- klart oproffsigt och sprider klart mer grus än vad verksamheten behöver i sådana här lägen.  Denna mediala anka  torde ge både styrelseordförande som styrelseledamöterna orsak att idka lite självreflektion kring sina roller och agerande.  Att det som i media framställs som rena personmotsättningar mellan enskilda styrelseledamöter och medarbetare låter helt horribelt- här krävs en högre mått av proffission än personliga vendettor! 

Konstföreningen  har idag en klart Kalmarcentrerad styrelse- vitaliseringsgraden av sitt regionala konstuppdrag som fokus för att rodda löpande driftkostnader och utveckling är en utmaning som jag inte kan bedöma kvaliteten av i dagsläget, bara konstatera att man fingrar i personalfrågor. Lönekostnader må spara pengar i det korta perspektivet,  men klarar man sen av att bedriva någon verksamhet? Lite som att såga av den gren man sitter på hur smart är det på en skala 1-10?

Det finns inte så mycket annat att dra ner på, vi har sparat redan i år, säger Bengt-Olof Johansson, som är mycket besviken över att någon eller några i styrelsen läckt ut uppgifter om personalneddragningarna. – Det är känsliga frågor som rör människors arbete. Sådant ska inte meddelas genom media, säger han.

Är det du eller konstföreningens styrelse som bestämmer vilka som får sluta– Den frågan får jag faktiskt skicka vidare till styrelsen. ”

Det  torde bara vara att hämta kurage  för konstchefen hos föreningens stadgar: styrelsen beslutar i frågor som rör verksamhetens övergripande mål och ekonomiska ramar med uppföljning- det operativa verksamhetsansvaret är och förblir museichefens ansvar vilket i högsta grad gäller att rodda museets laguppställning för bästa långsiktiga nytta?

Kalmar konstmuseum har faktiskt etablerat sig på en internationell arena – frågan är om den lokala/ regionala insikten och marknadsföringen saknas?

Jag tror att svaret på frågan om Konstmuseet står att finna i huset- man har ett trumfkort- Europas kaxigaste konstmuseum med klart unik profil i Östersjöländernas nutida konstnärer i agendan. Med en brainstorming och arbetsfördelning där unika kompetenser och nätverk tas till vara och används på ett bra sätt kommer Kalmar konstmuseum att gå stark in i konsthistorien även ekonomiskt.

Regionförbundet, som själva växlar upp sina medlemsavgifter o statliga utvecklingsmedel i proportionerna +600%,  är alltid engagerade i just olika finansieringsprojekt både för näringsliv, kultur och aktiviteter runt om i Kalmar län.

 Här pågår redan  kontakter med Konstmuseet  och mer kan säkert göras för att Kalmar konstmuseum skall ha fortsatt framgång på den internationella arenan och samtidigt vara en regional konstskatt med uppfriskande och vitaliserande konstaktiviteter.

Kulturen är och förblir en resurs för Kalmar läns utveckling!

Skattemedlen är begränsade och det duger inte att tro att pengar passivt faller ut- den tiden finns inte- däremot ett mycket kreativt och bejakande uppväxlingsarbete med projketmedel på såväl nationell som internationell nivå och här är våra Regionala  EU-handläggare proffs!

Satsningen på Konstmuseet är målmedveten- men också med en stor portion eget åtagande från sin egen styrelsen där det gäller att engagera medlemmar, rekrytera nya och samverka i olika projekt. Regionförbundet använder flera regionala Kulturaktörer vid representation och kurser/ konferenser- det är ett tydligt sätt att visa på användning av kulturskatterna i vår ( Regionförbundets) verksamhet och på så vis både köpa tjänster och vara goda ambassadörer för bra kulturverksamhet så som konstmuseet.

Det är bra att museichefen valt att bjuda in politiken för samtal och vi kommer vara där !

@kko Karlsson (MP) Vice ordf. Regionförbundet Kalmar län

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s