”LEX AKKO”

Just nu pågår ett prestige sandlådekrig mellan aktörer på högre nivå- vem har rätt att representera vem på vilken nivå och närdå? http://www.barometern.se/noje_o_kultur/ny-policy-efter-vice-ordforandes-uttalande%281887483%29.gm

Allt under flaggan ”Lex Akko”- undertecknad har blivit i frågasatt för sina obekväma kulturfrågor som politisk representant för Regionförbundet så som vardande vice ordförande på ett årsmöte med Kalmar Konstmuseums förenings årsmöte. Frågan berör flera ömma tår…av flera uppenbara skäl.

Kulturpolitiken ligger mig varmt om hjärtat och jag har följt Kalmar Konstmuseums resa allt sedan invigningen. En framgångs resa som gått från 30 000 besökare till 100 000 besökare med internationellt gott ryckte och status och image tack vare engagerade medarbetare och förutsätter jag , en lika engagerad styrelse.

Jag kan bara konstatera att jag var ensam representant och uppenbarligen första regionalpolitisk engagerad som någonsin visat sig på ett årsmöte hos Kalmar konstförening. Detta i en förening där vi som offentlighet regionalt finansierar verksamheten med 4.7 miljoner kronor reglerat via avtal för det regionala konstuppdraget. Det ska tas som ett genuint ansvarstagande och engagemang på förekommen anledning från min sida.   http://www.kalmar.regionforbund.se/

Det kan vara en möteskultur eller generationsfråga men i min värld är öppenhet och dialog grunden för demokratin med öppenhet och respekt. Självklart blir en förtroendefråga från SAMTLIGA anställda utanför styrelsen, en allvarligt signal och jag finner det självklart att man klarar av att klargöra den typen av frågeställningar på ett årsmöte, det ligger i årsmötets och medlemmarnas intresse. Nu valde årsmötet att inte göra det på en direkt fråga, då jag i min roll som vice ordf. erhållit detta brev i min majlbox så som flera andra ledande regionpolitiker och tjänstemän. Det är årsmötets sak och i dess fulla makt att göra så och det respekterar jag lika väl som jag förväntar mig av en mogen konstruktiv organisation att få samma respekt tillbaka.

http://jonssonsfunderingar.blogspot.com/2010/04/lex-akko-nar-man-inte-forstar-sin.html

1.Dels det faktum att vi i en Röd-Grön majoritet  i Landstinget taxerar ut skattemedel  för Kultur till Regionförbundet som efter Centerpartiets tjafs efter valet blev Borgligt styrt. ( Den RödGröna Landstingsmajoriteten valde mot Borgarna att öka Kulturanslagen med +18 mkr under denna mandatperiod)

2. Centern har många ömma tår just nu, dalande trovärdighet efter Kärnkraftsenergiskandalen ( Kovändningen), frågetecken kring infrastruktursatsningar och så nu frågan om vem som äger ”politisk  rätt” att företräda i Kulturpolitiska frågor där man har Anders Åkesson (C)( fd. Regionordförande i regionförbundet) nu i Riksdagens Kulturutskott samt  här hemma vid efterträdaren Herr Larsson(C) som fått åthutningar från ”högre ort” att strama upp den frispråkige Karlsson (MP) och så sin egen Kulturrapportör Karin H  (C) som aktivt avstått dialog sedan måndagen ,visserligen var hon  frånvarande i måndags  men anses vara den som skall närvara  eller hur var det nu ???

Frågan blir får en politiker företräda sitt politiska uppdrag och organisation utan styrelsens formella beslutande ?

Sällan har väl frågan ifrågasatt friheten för ett ett arbetande presidie att röra sig fritt i sitt politiska uppdrag , för att bevaka aktuella sakfrågor, men det faktum att  de gröna kommit in i regionalpolitiken upprör onekligen den Borgliga farlangen på flera plan ??

3) Man förlorade sin majoritet i Landstinget

4) Uppenbarligen har det av AU / styrelsen fattade beslutet att i början av mandatperioden att göra samverkansutbyte till Belarus upprört Christer J ( se blogg länk ovan) då SALAIDA vid en andra tripp förespråkade ”hands on” som den nationens struktur kräver dvs skriftliga ” letter of intrest” gällande Miljöteknik- Kultur-Ungdomsutbyte klockrena prioriterade affärsområden i allt vårt internationella arbete var det väl inget märkvärdigt att Regionens representant = undertecknad tecknade för Regionens del. Nu klargör äntligen Christer  genom att ta bladet från munnen ,hur åtminståne Centern ser på internationella relationer åt Öster och därtill affärsrelationer som Regionen,  med Centerns regida hållningen går miste om. Månne  är det den radioaktiva skuggan  från Tjernobyl över Brest Oblast som generar Christer och Centerpartiet?

5) Center riskerar faktiskt att gå från ett regerings parti med ett antal  ministrar till att hamna utanför , det ökar stresspulsen avsevärt…

6) Centern har under hela mandatperioden valt att avstå ( fegat ur) debatter med Miljöpartiet riks och dess språkrör, nu vill man ha 10 debatter i valrörelsen för att glida på den gröna vågen. MP tackat och erbjuder två nationella – som man bäddar får man ligga!

Konstaterar bara att Centerpartiet valt en farlig väg när man valt att använda Regionförbundet som en sakpolitisk megafon- vilket man redan upprepat fått påpekat av oppositionen och allierade gällande pressmeddelanden o annat i Regionens namn. 

 Men åter till  det faktum att ingen av Kulturrapportörerna formellt utsedda av Regionförbundets styrelse fanns på plats vid Kalmar konstförenings årsmöte i måndags afton, trots att verksamheten ( Kalmar konstmuseum) senaste 2 veckorna haft tajt dialog om sin verksamhet och utveckling / finanser där såväl Karin H ( C) och undertecknad varit med ( och Kalmar kommun + landstinget) för att representera Regionförbundet i Kulturpolitiken.  Att tala om andra i stället för tala med varandra  är aldrig sunt o föder bara irritation och myter åt alla håll.

Ja visst låter det sandlåda … låt oss låta  väljarna avgöra vem som förstått sin uppgift….

Citerar Christers blogg: ”Än en gång utlöser samma politiker behov av policy beslut på ett område som alla andra förtroendevalda begriper. Vi behöver ingen ny Lex Akko, vi behöver en vice ordförande som förstår sin politiska uppgift.”

Stackars Jack som Lundell skaldar i visan…skulle lätt kunna vara stackars Christer / Centern för drömmar som sprack..

Jag ser behovet att vitalisera och vi behöver mer ryggrad och raka frågor från de offentliga politiska företrädarna, att vara lite av de ”tiltorna” som faktiskt står upp för demokrati och yttrandefrihet.

Att skjuta på budbärarna för att slippa ta i frågor har aldrig löst problem visar historien.

I synnerhet beklagar jag om man försöker lägga locket på Kulturpolitiska utvecklingsfrågor, som så väl behöver uppbackning från politiken. Ett ”lex Akko” kommer jag att bära med stolthet- att som förtroendevald i ett presidie, följa upp vad och hur man jobbar med medel och verksamhet som finansieras ur det offentliga får aldrig bli politiskt inkorrekt,  då är vi ute på mycket mycket tunn is i landet Sverige 2010.

Annonser

2 thoughts on “”LEX AKKO”

  1. Ping: Greenjessica's Blog

  2. Ping: Turerna kring Beroendecentrum « Greenjessica's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s