FN fördömer Israels attack, 3 Svenskar på väg hem

‘Nio svenskar fängslades mot sin vilja av Israel.

Men sent i natt kom uppgifter om att tre av dem släppts.

– De finns på flygplatsen Ben Gurion och kommer att flygas hem, sa Tobias Nilsson på UD.

Nu på morgonen var det fortfarande oklart om de tre svenskarna hade fått lyfta från flygplatsen. Enligt Mikael Löfgren, talesmannen för Ship to Gaza i Sverige, är det riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, överläkaren Victoria Strand och författaren Henning Mankell som nu är på väg att flygas hem.

Religionshistorikern Mattias Gardell och idéhistorikern Edda Manga saknas fortfarande.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7221786.ab

FN:s säkerhetsråd fördömde sent på måndagen svensk tid den israeliska aktionen mot ”Frihetsflottan”. Mötet hade påkallats av Turkiet som är starkt kritiskt till Israels agerande som man väljer att kalla för ”statsterrorism”.

Säkerhetsrådet uppmanade också Israel att upphöra med sin blockad av Gaza. Även de tre permanta medlemmarna Frankrike, Ryssland och Kina, som alla skulle kunna stoppat uttalandet, krävde också de att blockaden ska hävas. USA valde också att inte använda sitt veto men krävde inte uttrycklingen att blockade mot Gazaremsan skulle hävas utan nöjde sig med att antyda att den borde lindras, skriver AFP.

Säkerhetsrådets extrainkallade möte inleddes med en 90 minuter öppen del där flera medlemsstater uppmanade Israel att lyfta den ekonomiska blockaden mot Gazaremsan. FN:s biträdande generalsekreterare Oscar Fernandez-Taranco sa under mötet att blodbadet hade kunnat undvikas om Israel hade lyssnat till omvärldens uppmaningar att avbryta blockaden.

Så kanske har Ship to Gaza faktiskt öppnat omvärldens blickar mot den utsvältande blockad som Israel för mot Palestina och kanske är det nu som det kan starta en försoningsprocess. Så kanske dog dessa volontärer inte för gäves- det är skillnaden som gör skillnad även in i döden. Man måste stå upp för det som man anser vara rätt o riktigt annars är man bara en liten lort som skorpan sa i Bröderna Lejonhjärta… de kämpade också mot förtryck och isolerande murar…

Noterar Birger Schlaugs rader som är så kloka : ”Barn som uppfostras i militäriska strukturer och med nidbilder av ”den andre”, kan de någonsin känna tillit? Det spelar ingen roll om det är israeliska barn som inympas föreställningar ”om araber”, eller palestinska barn som inympas föreställningar om hur judar ”är”. Det är lika illa. Och ger underlag för att ett samhälle, även om det skulle bli fredstid, kommer att leva på krigsfot mycket länge.”

http://www.webbtidningen.se/webbartiklar.asp?LID=125&SID=68448&GID=143&AID=193&ArtID=487

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fns-sakerhetsrad-fordomde-attacken-1.1114692

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s