Fritt internet eller

Sitter med datorn på en solig trappa, kaffet doftar fåglarna kvittrar.

Här jobbas med dels möteshandlingar för Regionförbundets Au som skall pågå i dagarna två- dock är jag aviserad att medverka i Litauen på Media Camp Bar (MCB). Då är det bra att kunna dänga över reflektioner och kommentarer majlledes.

Kolla : http://mediabarcamp.com/

Media Camp Bar ( MCB) handlar just om internet och nya media/ tekniker för yttrandefrihet och kommunikation.

Alla har exempel på hur man jobbar med socialamedier på olika sätt, för min del blir det hands on på hur vi i politiken använder webbmöten via tex Wezupport / Adobe connect som forum. 

Se: http://www.wezupport.se/home/index.asp?sid=72&mid=1

Det är de  fyra svenska partianknutna biståndsstiftelserna Svenskt Internationellt Liberalt Center, Centerpartiets Internationella Stiftelse, Palmecentret och Green Forum har ett gemensamt projekt för demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland och arrangerar detta MCB-projekt.

 De flesta deltagarna kommer att vara politiskt aktiva Vitryssar, men även Litauer och Ukrainare kommer att delta.  Den svenska delegationen består av vå personer från varje svensk organisation och där har jag alltså det höga nöjet att delta för Green Forum.

Just Belarus ( Vitryssland) står inför en massiv uppstramning och stadskontroll av internet. Alla internetcafeer är pliktade att föra bok på kunderna och vilka sidor de besöker. Data skall lagras för att på oaviserad begäran delges myndigheterna (vanligen KGB). Staten vill kontrollera alla länkar till internet så att ingen skall kunna ”komma ut” i cyberspace utan att Vitryska staten kan granska vem, vad och när man besöker olika forum och framförallt om man är regimkritisk…

Detta är katastrof för oppositionen som redan är bakbundna av statens godtycke gällande obefintliga  mötes och yttrandefriheter med direkta politiska fångar och gripanden. Uppstarmningen av nätet är en del i det presidentval som nalkas nästkommande år. Det finns ett egenintresse från staten och presidenten att tysta röster och oppositionen.

Jag blir alltid lika berörd när demokrati och yttrandefriheten kränks eller begränsas- samtal och åsiktsutbyte är grunden för den tänkande individen och en grundsten för samhällsbyggande. Jag behöver inte gilla det du säger men jag skall försvara din rätt att tala….

Så go vännner Litauen nästa – jag skall blogga på plats och ge en bild av hur detta interaktiva livemöte funkar- spännande!

Läs även : http://cattiullstrom.blogspot.com/2008/06/mot-litauen-fr-vitryssland.html

Arrangör via SILC: http://www.silc.se/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s