Gift to Sweden I

Man kan göra skillnad eller?

Idag samlades vi i Klimatkommissionen i Kalmar län, där ingår både näringsliv, politik och tjänstemän från Regionförbundet, Länsstyrelsen och Linneuniversitetet. Jag har frustrerat försökt lyfta problematiken kring vårt radioaktiva Östersjön i olika sammanhang. Så idag diskuterade vi bla vem som har bollen ang ”de troliga dumpningarna” under 90-talet av kem- och radioaktiva material utanför Gotland.. För länstyrelsen var det en ickefråga om man inte kan ta den som ”efterbehandling” beroende på vart (vilken zon)materialet är dumpat. I regionförbundet är vi ansvariga för ERB gruppen ”Vattenvård”. Jag spelade in bollen= här måste vi som närmast sörjande utmed kusten aktivera frågan. Döm om min förvåning när jag öppnar upp TV:n och ser ett uppföljningsprogram av Uppdrag granskning  på temat dumpningarna.

DET ÄR TRE RAPPORTER som Uppdrag granskning får tillgång till, daterade i november och december 1999 och i juni 2000. De kommer från den allra hemligaste delen av den militära underrättelsetjänsten – KSI, Kontoret för särskild inhämtning.

http://svt.se/2.127346/1.1872264/har_dumpade_ryssland_radioaktivt_avfall

http://www.kalmar.regionforbund.se/sv/Projekt-Foretagsstod/South-Baltic/

http://www.kalmar.regionforbund.se/sv/Verksamheter/Miljo/NoOil1/

Under andra världskriget dumpades kemiska stridsmedel i Östersjön som fortfarande utgör ett allvarligt hot mot det marina livet. Men att troliga dumpningar även skett i modern tid är fruktansvärt..

Det hela har lyfts upp genom Uppdrag gransknings redaktionen : http://svt.se/2.127346/1.1872312/greenpeace_det_ar_en_skandal

UTREDNINGAR har visat att 30-40000 ton kemiska stridsmedel sänktes i Östersjön och Kattegatt i samband med första och andra världskrigen. Dessa har aldrig bärgats eftersom det ansets för dyrt och riskabelt.  Så vad är skillnaden mellan de gamla dumpningarna och de ryska som rapporteras ha skett på 90-talet i samband med att Ryssland lämnade sina militära baser i Lettland?

Jonas Ebbesson, professor i miljörätt på Stockholms universitet förtydligar
– Att man gör det på 90-talet är något helt annat än att det skedde på 40-talet.

– Då fanns inga internationella regelverk och miljöfrågor hade inte alls den fokus som det fick på 60- och 70-talet.

En dumpning i Östersjön i svensk ekonomisk zon – kemiska stridsmedel och radioaktivt material. Är det lagligt?
– Det är i högsta grad olagligt. Det strider mot internationella regler om hantering av kemvapen ? det finns ett jättedetaljerat regelverk hur man ska bryta ner och hantera dem.

– Det strider också mot internationella miljökonventioner – som förbjuder dumpning av avfall för att det är farligt för den marina miljön och för mänsklig hälsa. Och dessutom strider det mot svensk rätt eftersom det har skett inom den svenska ekonomiska zonen.

En sådan här eventuell dumpning – skulle den vara känslig?
– Den skulle vara illegal – och då naturligtvis också politiskt känslig, säger han…

Men hallå – bort med finkänsligheten här gäller det att gå från ord till handling!

1: UD = rak fråga till Ryssland har ni transportdokument på dumpningar så fram med koordinater NU!

2: MUST dokumenten fram för att miljöprocessen skall rulla  http://svt.se/2.127346/1.1872331/fakta_must_ksi_informationsbyran

3: Uppdrag sanering – South Baltic engageras och EU för finanser ( Kostnad ca 10-15 miljoner enligt RUT ( Riksdagens Utrednings Tjänst)!

4: Östersjöprogrammet måste aktiveras i dessa miljöskulder fr andravärldskriget o framöver för att tillsammans sanera och buffra mot läckande katastrofer, under ytan är ingen bra metod för giftdumpning. http://eu.baltic.net/

” Russia GIFT to Sweden kan vara mer GIFT än vi vill ha…” problemet är att troligen är hela Östersjön nyttjat som en soptipp- men vi ska i alla fall se till att börja saneringen nu. Och jo jag tror starkt på att man kan göra skillnad – låt oss börja nu för ett renare Östersjön utan radioaktivitet…

Läs även : http://www.helcom.fi/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s