Kvicksilver från topp till tå

Inte helt förvånande kan vi åter se att miljöeffekter drabbar oss alla oavsett vart vi lever och bor och vilken politik vi företräder.

Naturskyddsföreningen har tagit håranalys i syfte att kolla statusen på kvicksilver hos några kända politiska företrädare.

Resultatet för de svenska politikerna var:

Göran Hägglund (1189 µg kvicksilver/kg hår)
Andreas Carlgren (773 µg kvicksilver/kg hår)
Maria Wetterstrand (692 µg kvicksilver/kg hår)
Mona Sahlin (452 µg kvicksilver/kg hår)

Gränsvärdet för kvicksilverförgiftning ligger för övrigt på 1000…http://medlem.spray.se/heavymetalbulletin1/svenska/hg_forgiftn.htm

Som sagt det drabbar alla och jag kan bara konstatera att politiken kan göra skillnad om man tar klimat & miljöfrågorna på allvar.

Sitter just och filar på debatt inlägg som svar på en närmast hånfull artikel av den Landstingsmoderate Henrik Yngvesson.

http://vt.se/debatt/debatt/artikel.aspx?articleid=5409001

Snacka går bra,  men att leverera en hållbar politik det klarar inte de ”Nya Moderaterna” för marknadskrafterna är överordnat politiskt mod och ansvar för kommande generationer över nationsgränser…

Läs mer: http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljogifter/sa-paverkas-manniskor-av-miljogifter/kvicksilver-i-haret-pa-kanda-politiker/

Visste du detta om kvicksilver?

  • Kvicksilver är en tung och giftig metall. Dess föreningar med andra ämnen är
    mycket giftiga och klassas även som miljöfarliga.
  • Sverige har som tredje land i världen infört ett nationellt kvicksilverförbud med undantag för viss medicinsk utrustning och lågenergilampor. Men i de flesta länder används kvicksilver fortfarande i stor skala. Kvicksilver sprids långa sträckor i atomsfären och förorenar därför även i fortsättningen svensk miljö.
  • I miljön omvandlas kvicksilver till organiska former som lätt tas upp i kroppen. Kvicksilverformerna passerar från moder till foster och utsöndras i bröstmjölk. Forskare har bland annat kopplat försenad mental utveckling, försämrat minne och muskelkoordination hos barn till kvicksilver.
  • Fisk som har tagit upp organiska kvicksilverföreningar är den viktigaste exponeringskällan för kvicksilver för allmänheten. I Sverige är det vissa insjöfiskar som  innehåller kvicksilverföreningar, dessa bör man undvika att äta mycket av. 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s