Kultur för Hälsa

Första Kulturpolitiska debatten har gått av stapel på Kalmarteater idag- temat Kultur & Hälsa. Initiativet är taget från Kulturskolorna i länet.

Temat var Kulturutbud och Kultur som Hälsofaktor, det blev stort fokus på skolan att ge kulturupplevelser före 12 år då hjärnan börjar ”degenerera” sina intryck!

Professor Gunnar Bjursell talar om det.
I panelen:Akko Karlsson (mp)
samt Anette  Lingmerth (s), Pierre Edström (fp), Tommy Ejnarsson (v), Kaj Holst (m) Gudrun Brunegård (kd) Anders Åkesson C
Moderator: Ulf Wickbom

Som sagt är det med illa dold stolthet som vi från grönt håll känner hur vetenskapsvindarna drar in med endivbaserade forskningsresultat som styrker det vi sedan länge föresåpråkat. Kultur för ökat välbefinnande , ökad inlärningsförmåga och vitaliserande på flera plan.

Särskilt kul eftersom södra medialänet med de borgligas drevtaktik kört ”flum-retorik” i samband med Miljöpartiets ambitioner för  alternativa behandlingsmetoder.  Läs mer på :http://greenjessica.wordpress.com/ och i media kan man tydligt se hur Borgarna vrider sig mellan politik och yrkeskvalen.

Man småler lite med tanke på KDs representant vars partipolitik bygger på det ”Kristna budskapet” dvs en jungfru född man som utövade handpåläggning och umgicks både med fattiga, kriminella och prostituerade och sedemera pliktade med sitt liv för detta ”högmod”. ( Läs på KDs hemsida :Kristdemokraterna bildades inte för att slå vakt om en särskild samhällsgrupps intressen, utan för att främja idéer med grund i den kristna etiken. Vårt partinamn förklarar att vi står för demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. Alla som delar våra idéer är välkomna i partiet. ) 

Då ska man ha i åtanke att man driver-it frågan om hetrosexuelnormiklatur i skolans litteratur, man +kvinna o så deras egna  barn . Jag har svårt att sätta mig in i homofobi- jag menar det är väl ointressant hur eller med vem andra har sex med ( så länge medparten inte tvingas eller av tex åldersskäl är kriminellt) ??. Jag har inte analyserat några av mina vänner utifrån deras sexliv- varför sexualiserar vissa så fixerat alla andra personer utifrån den marginella detalj sexualliv??

Åter till debattinlägget i media : http://www.barometern.se/opinion/insandare/rydell-blir-svaret-skyldig(1960937).gm

Trots upprepat lugnt bejakande  kring seriositeten i endivbaserade metoder samt kunskapsuppbyggnad för bättre patientdialog kring alternativa metoder som vare sig borgarna vill eller ej  faktiskt väljes av en ganska stor patientgrupp. Att det ska finnas en öppenhet och trygghet att berätta och känna sig trygg i dialogen bygger på tillit-en tillit som inte byggs upp att döma ut patienter ( eller politiker) som flummare. För just att man kan prata med varandra läkare/ patient om detta ökar patientsäkerheten och undviker felmedicineringar/ behandlingar.

Eller som vår hjärnforskare sa idag : ”- man måste utgå från individen- den personliga upplevelsen av vad som är bra- vackert för mig som person- måste vara utgångs punkt! ”  och vidare det handlar INTE om alternativa metoder eller det ena eller andra det är en fråga om att lära av varandra och bli bli bättre INTEGRERA!

Själv tillhör jag gruppen som hellre har  musik på hos tandläkaren för att avleda smärtfokus, likaledes när jag födde barn…

I rollen som medmänniska är jag stödperson åt ett antal med psykiska åkommor, det är så enkelt som att ta  en skogspromenad tillsammans , gå till bäcken osv

Varför gillar du bäcken så myckt, frågade jag än av mina vänner.

 – ” Jo  du  vet man tar liksom o lägger ner allt det där tunga och jobbiga i vattnet och riktigt ser hur det far iväg bort- då mår jag bra !

Det är skillnaden som gör skillnaden och just balansen skolmedicin- medmänsklighet och natur/ kultur upplevelser kan göra skillnad.

Genom vårt goda Röd-Gröna landstingssamarbete är det inskrivet i Landstingsplanen 2010-2014 att just Grön rehbilitering inkl kultur är en prioriterad fråga för vårt ”Hälso län”- varför jag ser fram emot kommande mandatperiods effekter av denna inriktning. Kolla in : http://www.ltkalmar.se/

Och tillsammans bloggar vi :http://landstingsbloggen.wordpress.com/  samt på riks:http://www.rodgron.se/

 Ni har väl noterat att det är idel tjejer i den gröna laguppställningen för Miljöpartiets valkretsar i år ( också):

One thought on “Kultur för Hälsa

  1. Ping: Agneta Niklasson – politik för hälsa » Blog Archive » Hälsofrämjande kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s