Urfolk i kläm …igen…

Det är ofta som människor som grupp ” Urfolk” kallade hamnar i dubbla utanförskap när intressen utifrån gör övergrepp på människor och miljö. Det är beklämmande men som sagt vanligt… Jag vill varmt rekommendera NGO som jobbar just för Urfolk och miljöfrågor: http://vild-eken.se/news.php

GRAND BOIS. Oljan hotar träsken. I generationer har oljebolagens härjningar plågat houma-indianerna i Louisiana. Hårt slag mot naturen. ”Deepwater Horizon”-katastrofen kan slå ut redan hotade djurarter. Folket drabbas dubbelt. Dels av miljöförstöringen, dels kan jobb kan försvinna när Obama vill stoppa oljeborrning.

Clarice har slagits för sitt folk i årtionden, och det var främst genom en händelse för mer än femton år sedan som hon blev en förkämpe för houma-indianerna.

En vårdag 1994 rullade en konvoj med ett 80-tal tankbilar genom den lilla byn Grand Bois. Under en vecka dumpade fordonen över 5 000 fat med en svart sörja i en liten skogstjärn – ett ofördärvat ställe där såväl indianer som cajuns (vita franskättlingar) i århundraden fiskat kräftor och jagat alligatorer

Snart spred sig en vidrig lukt som av ruttna ägg över hela byn, och invånarna började drabbas av kräkningar, huvudvärk, diarré, hudutslag, näsblod och magbesvär. Clarice Friloux och några vänner i Grand Bois anlitade en advokat, och det visade sig att det var oljejätten Exxon som på detta sätt gjorde sig av med borrmassor från en oljekälla i Alabama. Avfallet innehöll bly och andra tungmetaller, bensen och arsenik. Flera bostadshus låg så nära som 100 meter från tippen.

– Men de tog inte bort giftet. Däremot körde de bort dem som bodde närmast. De kastades ut och fick skaffa sig någonstans att bo bäst de kunde. Men de hade det inte lätt, de var fiskare och bönder som nu berövats sin mark och sitt vatten, säger Clarice Friloux.

I den rättsliga processen var byborna chanslösa. Oljebolaget hade resurserna och kunde sätta in 15 av sina bästa advokater. En av jurymedlemmarna var dessutom en före detta Exxon-anställd. Och gifttippen är kvar.

Clarice Friloux ger många exempel på hur lagar och politik gynnar bolagsintressen i Louisiana. Kemikalier som klassas som farliga gifter i andra delstater behöver inte ha varningsskyltar i Louisiana. Olja och gas är delstatens viktigaste industri, så ingen tjänsteman eller folkvald motarbetar dessa intressen.

Så har det varit i mer än hundra år. The United Houma Nation, som de 17.000 indianerna av stammen kallar sig, har levt i området sedan minst 200 år.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/i-louisiana-bor-folket-som-bp-glomde-1.1121161

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s