Tromber och andra oväder och kriser

Tromb:

Flera läsare hörde på söndagseftermiddagen av sig om att de sett en tromb över Lund berättar idag Syd Svenskan. Och mycket riktigt. Efter att flera läsarbilder undersökta av en meteorolog på SMHI konstateras att det definitivt rör sig om en tromb.  http://www.sydsvenskan.se/lund/article906590/Tromb-i-Lund.html

Det är relativt vanligt med tromber i Skåne, särskilt när det närmar sig juli då det bildas många åskoväder. Råkar man se en så rekommenderar Alexandra Olssonen att man håller sig på avstånd.

Man ska absolut inte försöka gå nära den. Det är nämligen starka vindar även runtomkring den. En tromb kan ju dessutom slunga iväg föremål som den plockat upp under sin framfart.

I en annan tidskrift  National Geografic, skriver i veckans nummer om de smältande isarna på Grönland. http://environment.nationalgeographic.com/environment/global-warming/?source=NavEnvGlobal

Skyfall:

I Frankrike dog antal människor efter värsta skyfallet i veckan som gick: Samtliga dödsfall har skett i landet, mellan Nice och Marseille. Enligt tidningen Le Figaro dog 11 människor staden Draguignan, 5 i Trans-en-Provence, medan de andra offren har identifierats i mindre orter som Le Luc och Roquebrune-sur-Argens.

På vissa exeptionella platser regnade det mer 350 millimeter, vilket motsvarande ett halvårs nederbörd. Regnen orsakade jordskred och att el-och telekommunikationer var avskurna, vilket också komplicerade räddningsaktionen för de deltagande 2.000 brandmännen, soldaterna och poliserna.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/stormregn-dodade-20-i-sodra-frankrike-1.1123498

Jordbävning :

Kompisar i norr vaknade upp till jordbävning i mindre men ack så kännbar skala ..

Men för Svenska förhållandenn  ovanligt kraftig jordbävning i trakterna mellan Skellefteå och Luleå.

Skalvet hade magnituden 4,1 på richterskalan men orsakade inga skador.

Däremot kändes skalvet av och många ringde polisen för att höra vad som hände.

Det inträffar ungefär ett så här starkt jordskalv per år någonstans i Sverige- senast 22juni 2009..

Man känner onekligen olust inför konstiga väderkast, reflekterar över alla fossila källor vi tömt ur och vad de kan ha för inverkan …

Så kommer skrällen:

Jordgubbs kris i Midsommar Sverige som om det inte vore slut på allt elände…http://www.sydsvenskan.se/sverige/article906642/Jordgubbskris-i-midsommar.html

Odlarna brukar kunna planera så att bärskördarna toppar just till midsommar genom val av tidiga sorter och bäddar med skyddande fiberväv så att gubbarna har det varmt och gott. Men den långa kalla våren har förskjutit mognandet och det har inte hjälpt vad man än gjort.

– Det är närmast katastrof. Trösten är att det kommer att vara mycket gott om goda jordgubbar senare i sommar, säger odlaren Mats Olsson på Lönnslätts Bär utanför Malmö.

Priset på jordgubbar till midsommar spås hamna på mellan 50 och 80 kronor per liter.

För en miljöpartist som just skattat 15 kg honung att ha på jordgubbarna känns det trots allt marginellt med det senare -men oron för vart vår planets allmänstatus i form av väderkast drar iväg bekymrar… Klimateffekterna är ett faktum hur ser agendan ut för attt göra om och göra bättre ?!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s