OZON

Ovanligt höga halter av marknära ozon har uppmätts i södra och östra delen av landet – främst Skåne, Småland och Östergötland. Höga ozonhalter kan irritera slemhinnor och lungor. (TT)

Marknära Ozon är inte bra – vilket förvirrar en del som hört att vi behöver ozonlagret uppe i skyn för att få ” solfilter” som skyddar mot UV-strålar. Marknära ozon däremot är frätande på material tex plast och gummi och ger framföralt folk med astmatiska besvär problem med just luftrören  och lungor.

Varför har vi då marknära ozon ?

Jo helt enkelt för att vi har marknära utsläpp i form av bla avgaser och faktiskt konstgödsel  eller som forskarna säger :

””Det är kombinationen av hög värme, solljus och luftföroreningar som ligger bakom bildningen av marknära ozon och så här höga halter har vi inte haft sedan 2006″, säger Kjell Peterson vid IVL Svenska miljöinstitutet i ett pressmeddelande.”

Här är vi många som förundrats över Centerpartiets/ Erland Eskilsson / jordbruksministerns totala ignorans av att det följer miljöbelastning med konstgödning = money talks. Kortsiktig vinst på bekostnad av miljö och kommande generationer….Det är inte seriöst i en tid när vi har insikt om miljö och klimatsambanden.

En kort sammanfattning från Wikipedia:

Marknära ozon (även kallat markozon eller troposfäriskt ozon) är ozon nära jordytan. I stratosfären, över tio kilometers höjd, skyddar ozon mot solens farliga ultravioletta strålar, men det skadligt för växter och djur som lever i den lägsta delen av atmosfären. Det hindrar fotosyntesen och skadar vattenbalansen hos växter, och reagerar med slemhinnorna i luftvägarna. Marknära ozon bildas bland annat när solljuset möter bilavgaser. Det alstras också i kopieringsapparater.

Dessa reaktioner leder inte till någon nettoproduktion av ozon, eftersom det ozon som bildas i reaktion 2 bryts ned av den kväveoxid (NO) som bildas i reaktion 1. Dock kommer dessa reaktioner, på grund av olika reaktionshastighet, att leda till att luften dagtid innehåller en låg koncentration av ozon. Mekanismerna har klarlagts av bland andra Paul Crutzen.

Höga halter uppstår först i närvaro av lättflyktiga organiska föreningar (VOC:er). En del av sådana organiska föreningar avges naturligt av växter (särskilt barrträd), men i städer kommer emissionen från mänskliga källor såsom hantering av olja och oljeprodukter eller ofullständig förbränning av oljeprodukter i motorer och kraftverk. Dessa organiska föreningar höjer halten av ozon då de reagerar med kväveoxiden som bildas i reaktion . Elimination av kväveoxiden leder till att mindre ozon kan förstöras genom reaktion , vilket leder till att koncentrationen av ozon dagtid höjs. Ett exempel på hur detta sker är genom oxidation av etan

Läs mer på SMHI: http://www.smhi.se/kund_t/ozon/info.htm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s