Natoövningar i Sverige

Det finns olika sätt att tjäna pengar på för ett land som Sverige ett är att sälja vapen – Sverige är en av de största vapenexportländerna i världen och sittande alliansregering vill dessutom slopa alla restrektioner för vapenhandel och sälja enligt marknadsprinciper dvs finns köpare så sälj oavsett regim, diktatur  brott mot mänskliga rättigheter . Så har Svenska vapenexporten också ökat markant de senaste tre åren…

Ett annat sätt är att ”hyra ut” glesbefolkade delar av Sverige till annan stat för att bedriva militära övningar. Naturligtvis är det Norrbotten som får ta dessa övningar. Få vet att Sverige under 45-60-talet aktivt jobbade med att ta fram ett kärnvapenprogram i skuggan av ”det kalla kriget” – det talas om att man provsprängde i norr fast inga offentliga uppgifter finns (ännu). Bara  människor som berättar om tvångsevakuering och att tex lekumiförekomster dök upp runt om i bygderna.

 

Jag tar starkt avstånd från den kedja som atomkraft/ kärnkraft innebär av såväl cevila atomsopor för de kommande 3000 generationer medborgare i vårt land samt för baksidan som när kärnvapenindustrin. Av de 44 nationer som har kärnkraft har 17 länder inte skrivit på det sk ”ickespridningsavtalet” som  är till för att förhindra handel med radioaktivt material i illegala och militära affärer. Det är ett vallöfte som triksdagskandidat att stå upp för att Sverige går före i energiomställningen från de destruktiva fossila och nucleära energiformerna.

Att regeringen nu tillåter mer och mer intrång av NATO provocerar dels Ryssarna som även de spänner musklerna och irriteras över Sveriges välvilja att upplåta mark för Amerikanska övningar…

Men jag tänker också på de människor som bor och lever i Norrbotten och då ingte minst vår nations urfolk Samerna , läs och begrunda :

Apropå US Air Forces övningar i Norrbotten:

Flygbombningar på samisk mark strider mot FN:s ursprungsfolksdeklaration

20 stridsflygplan från US Air Force kommer under två veckor i juli och augusti att öva bombfällning i Vidsel i Norrbotten. Sveriges regering har gett sitt tillstånd. Övningen kommer att utgå från F21 i Luleå och uppgifter finns om att bomber kommer att släppas över skjutfältet Lomben norr om Kalix. Dessa områden tillhör inte bara Sverige som nation, de är också samisk mark sedan urminnes tid.

På vissa håll tycks de penninginbringande aspekterna av bombövningarna stå i centrum:

 – Det här är precis det vi vill, att utländska försvarsmakter vill hyra in sig i Vidsel, sa Ulf Lindström på Försvarets Materielverk i Norrbottenskuriren den 27 februari i år.

Också den moderate riksdagsledamoten Krister Hammarbergh var i samma artikel mycket positiv till USA:s intresse för robotbasen i Vidsel:

  Det här är precis det som länets kommuner och länsstyrelsen kämpat för: att utländska försvarsmakter ska hyra in sig på basen i Vidsel. Och att USA är intresserat är ett gott betyg eftersom landet har mycket bra anläggningar.”

Det finns dock viktigare ekonomiska aspekter på de ökade militära övningsaktiviteterna i denna del av världen än hyresinkomster. I Barentsland och övriga Arktis finns en fjärdedel av jordens olje- och gastillgångar. Sveriges strategiska läge, speciellt de nordliga delarna, kommer att vara betydelsefullt när konkurrensen om dessa naturresurser ökar.

Saken har också en moralisk aspekt: US Air Force övar för pågående och kommande krig. Människor kommer – förr eller senare – att bli dödade av dessa flygplans bomber, oavsett om övningarna i Norrbotten sker med ”oskarpa” bomber eller ej. Den som upplåter mark åt detta blir – förr eller senare – medskyldig till andra människors död. Hundratals oskyldiga civila som tillhör stamfolk i Pakistan har dödats av US Air Forces förarlösa plan, ”drönarna”, de senaste fyra åren.
Men detta handlar om mer än ekonomi och moral, det handlar om effekter på hela ekosystemet och det handlar om mänskliga rättigheter. Tidigare övade stridsflyg på innu-indianernas område på Labradorhalvön i Kanada. Planen utgick från Natobasen i Goose Bay. Kariboun, vildrenen, stördes i sin kalvning och sina förflyttningar av planens ljudbangar vid överljudshastighet. Under förra årets Natoövning i Sverige, Loyal Arrow, användes Vidselbasen för bombövningar under renarnas kalvningsperiod.

US Air Forces intresse för Vidsel väcktes i samband med övningen förra året. Uppgifterna om att renkalvningen riskerade att störas möttes med påståenden om att samebyarna i området, bl.a. Udtja sameby, vidtalats – ”informerats” som det hette – av militären inför övningen. Samarbete med samerna ingick i förberedelserna, sades det. Några verkliga belägg för ett sådant samarbete finns inte.

När det gäller flygbombningsövningen i sommar har man, såvitt vi kunnat finna, varken från US Air Force eller från Sveriges försvarsmakt tagit några kontakter med samer eller samiska organisationer som ligger i linje med rådande internationella avtal. Det strider mot andan i FN:s Deklaration om ursprungsfolkens rättigheter från 2007. Den stadgar i sin artikel 30 att ursprungsfolkens områden inte ska användas för militära aktiviteter så länge inget pekar på att angrepp utifrån kan vara nära förestående.
Har Sveriges myndigheter informerat Försvarsmakten om FN:s Ursprungsfolksdeklaration? Eller har de försökt kringgå internationella avtal och deklarationer? Notera att det alltså inte räcker med att informera berörda samebyar om att militära aktiviteter kommer att äga rum. Har ursprungsfolket i fråga, i detta fall samerna, inte tillfrågats är det ett brott mot denna FN-deklaration. Samerna, de samiska näringarna och samernas skogar utsätts för militär åverkan. Men samerna själva tillfrågas inte.
Är det verkligen detta vi vill, att Sveriges regering och försvarsmakt i strid med överenskommelserna i FN:s generalförsamling säljer ut samisk mark för att öva bombkrig på?

Henrik Persson, ordförande, Föreningen Fjärde världen

Ann-Kristin Håkansson, vice ordförande, Föreningen Fjärde Världen

Lars Lindgren, styrelseledamot, Föreningen Fjärde Världen

Läs mer :

http://www.f4world.org/

http://www.f4world.org/tidning.asp

http://www.vild-eken.se/news.php

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s