Vattenfall tjänar storkovan

http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=207551

Vattenfall redovisar en vinst före skatt på 6 831 miljoner kronor för det andra kvartalet i år. Motsvarande period ett år tidigare var vinsten 3 473 miljoner kronor…

Känns som de höga spot-priserna fyller på skattkistan samtidigt som människor med elavtal denna långa och kalla vinter går på knäna med elfakturor som knäcker vardagsekonomin.

Resultatförbättringen under kvartalet förklaras främst av högre elproduktionsvolymer inom samtliga energislag samt lägre drift- och underhållskostnader, skriver Vattenfall. Trots förbättringen är vd inte nöjd med lönsamheten. 

Öystein Löseth tillträdde som vd för Vattenfall för bara drygt tre månader sedan. Under hans tid som chef har elpriserna, jämfört med samma kvartal 2009, stigit på samtliga Vattenfalls marknader kan det hänga i hop med ökade vinster tro ?

Vinster som naturligtvis skulle användas endast för förnyelsebara energi  investeringar för att leva upp tillägardirektiven från Svenska staten och oss konsumenters vilja.

I mitten på mars kom så ”Förtydligande av uppdraget för Vattenfall AB”. Här står bland annat att bolaget ska vara ”ett av de bolag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion”.

http://www.e24.se/business/ovrig-industri/sa-vill-de-rodgrona-starka-greppet-om-vattenfall_2035519.e24

http://www.greenpeace.org/sweden/nyheter/vattenfalls-aegardirektiv-tre

Samtidigt berättar Löseth att läget för de tillfälligt avstängda kärnkraftsanläggningarna i Tyskland, Brunsbüttel och Krümmel, inte har förändrats under kvartalet.

Vattenfalls andel av kärnkraftsproduktionen i Tyskland ligger på 7 procent.  Produktionsavbrotten i Tyskland har enligt Löseth kostat Vattenfall 950 miljoner kronor under årets andra kvartal. Samtidigt har avbrott i Norden kostat 400 miljoner kronor.

 Kärnkraften är onekligen en dyr återvänds gränd.

http://www.e24.se/business/ovrig-industri/dubblad-vinst-for-vattenfall_2206211.e24

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s