Ett Ryssland i brand

Det har pyrt länge i Ryssland. Putin la ner den ryska motsvarigheten till brandkår utanför städerna. Ett beslut som visat sig få svåra konsekvenser i dessa dagar.

Att det nu alltså råder katastroftillstånd i sju av de 81 ryska regionerna innebär bland annat att militären ska delta mera aktivt i släckningsarbetet av skogs- och torvbränderna, och det är av flera säkerhets skäl som det är mycket angeläget…

Kanal vid kärnvapenfabrik
Rysk militär har grävt en åtta kilometer lång kanal vid en kärnvapenanläggning i Sarov i regionen Niznij Novgorod omkring 35 mil öster om Moskva. Området är en av de regioner som drabbats värst av bränderna. Kärnvapenfabriken i Sarov är en av Rysslands största anläggningar för kärnenergiforskning. Tidigare har allt radioaktivt material och explosiva ämnen flyttats från området, uppger Sergej Kirijenko som är chef för det statliga ryska kärnkraftsbolaget Rosatom.

Ryska myndigheter meddelar att minst 52 personer har omkommit i bränderna och att 4 000 familjer hittills har blivit hemlösa

Med över 500 pågående bränder i den 40 gradiga värmeböljan är det inte bara spannmålsåkrar som går upp i rök. Just rysslands Militära historia med diverse kemfabriker och atomvapen känns det hela väldigt olustigt. Dessutom har man redan varnat för att vissa Tjernobylsmittade områden riskerar att sprida radioaktivitet igen pga sotstoft och partiklar som nu frigörs i och med branden.

http://norran.se/nyheter/utrikes/article1075426.ece

Värmeböljan får även svåra konsekvenser för spannmålsproduktionen. Veteskörden har förstörts i ett område större än Götaland och tusentals bönder är nu på gränsen till bankrutt. Jordbruksdepartementet tvingades på tisdagen sänka prognoserna för skörden med miljontals ton.

Vetepriserna steg kraftigt i både USA och i Europa på måndagen, med den ryska torkan som främsta orsak. Ryssarna har stoppat all export av spannmål för att klara den nationella försörjningen.Marknaden reagerade omedelbart. Ryssland står för 15 procent av världsproduktionen av vete och exporterar till många länder i bland annat Mellanöstern och Nordafrika. Världsmarknadspriset, som till följd av torka och dåligt väder redan ökat med 50 procent sedan i juni, steg ytterligare i går. Dessutom väntas Ukraina och Kazakstan, länder som också hör till världens kornbod, göra som Moskva.

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/maten-brinner-1.1149881

Att kolddioxidhalterna är tre gånger högre än normalt talar för sig själv.. Måtte de få slut på eländet, kanske är det vädergudarna som måste blidkas för att mängden bränder skall kunna stävjas.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6240&artikel=3892958

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s