In i Evigheten

På lördag håller vi energidag i Oskarshamn orsaken är flera, det är valrörelse, vi har 3 reaktorer där  , vi har Sveriges mellanlager av högradioaktivt avfall och det är även byggnation av inkapselanläggning i staden Oskarshamn.  Men också för Oskarshamn är en av flera grönt växande kommuner i Kalmar län och som med all sannolikhet kommer att ha ett kraftigt ökat grönt inflytande på lokal och regionalpolitiken fram över.

Vi har just haft Schlaug på besök och diskuterar detta med livsstil och tempo i tillväxtmammons spår. Det är kontrproduktivt att gå emot systemvillkoren för kortsiktiga vinster. http://schlaug.blogspot.com/

Vi kommer att smygpremiär visa filmen på Lördag kl 14.00 Saga Biografen  : http://www.intoeternitythemovie.com/

Avstampet är det Finska slutförvarsbygget som till stora delar liknar vårt.

En vacker men allvarlig film om informationsproblematik över tid- jag har refererat från Almedalen om detta  i tidigare bloggar.

Efter filmen blir det samtal med bla SKBs Forskningsledare, Erkeologer , teolog mfl

Missa inte detta viktiga samtal 100 000 år berör kommande 3000 generationer en evighet…………..

Annonser

9 thoughts on “In i Evigheten

 1. Visst är det charmigt med att minimera o återvinna sopberg i alla former.

  Problemet med kärnkraften är att varje satsad krona inom atomforskning är en förlorad krona för andsra förnyelsebara energislag..

  • Eh… ok, inte ditt stoltaste ögonblick Akko för du har just avslöjat två saker:

   1) Du har förklarat att det förnybara är en dyr och avundsjuk gökunge som suger resurser från andra viktiga projekt

   2) Du har just avslöjat att alla ”oroliga” uttalanden om 100 000 år och 3 000 generationer som du kör med egentligen är tom retorik och att detat itne alls är en fråga som upptar någon slags oro hos dig… om det bara är ”charmigt” att inte behöva ett slutförvar under 100 000 år utan man kan krympa den tiden till ynka 500 år.

   Så när den valbara miljöpartisten står inför valet att antingen skydda partiets ”ALDRIG KÄRNKRAFT!”-retorik, eller att låta 2850 generationer slippa att ha att göra med avfallet…

   …då vann visst partiprogrammet.

   /Micke

 2. Micke -antalet pengar som totalt läggs inom atomforskning är miljarders det förnyelsebara har ingnorerats – jag och miljöpartiet vill fokusändra just för generationsperspektiv och försiktighetsperspektiv !

  • Akko, den svenska kärnkraften betalar 4.2 miljarder i påhittad extraskatt varje år… sedan senaste höjningen år 2000 blir det alltså 42 miljarder mjölkade på pin tjiv av staten. Detta medan det förnybara kräver bidrag av skattepengar/köpgaranti i form av elcertifikat för att ens gå till projektstart. De alternativ du föreslår är kännbart dyrare per kWh som man får ut.

   Som jag sade ovan: det enda du gör är att du deklarerar vilket dyr och svartsjuk gökunge de alternativ du föreslår är. Så dyr och bufflig i boet att du vill inte ens lägga ut den engångskostnad det skulle vara att ta fram den kärnkraft som skulle kunna bespara 2985 generationer att behöva ha använt kärnbränsle hos sig i marken.

   Du argumenterar inte för miljön eller väljarna längre Akko… du argumenterar för partiprogrammet. Du har glömt bort att kartan inte är målet… den skall bara försöka ta dig dit. Och om katan är felritad så får man revidera och uppdatera den, inte försvara kartan in absurdum och försöka hävda att det är verkligheten det är fel på.

 3. Jag argumenterar grönt – jag och MP ser inte kärnkraft/ radioaktivitet inkl brytning av Uran och dito ev kärnvapenproduktionsmöjligheter som nucleärverksamhet bäddar för .

  17 av 44 länder med Kärnkraft har inte skrivit på ickesspridningsvatalet…

  Som sagt jag har full respekt för din tro på kärnkraftens möjligheter men jag delar den inte men försvarar din rätt att ha den = demokrati som i Sverige vurmas av flera olika ideologiska partier och motverkas av något ( typ SD )

  Själv tror jag som sagt inte på kärnkraft av nämnda skäl- kommer du till Oskarshamn i morgon by the way ? Vi har energipolitiska samtal med SKB in public 😉

  • Jag argumenterar grönt

   Eh, ja ha? Är ”grönt” en synonym för ”utan hänsyn till verklighet och viktiga fakta” då eller?

   jag och MP ser inte kärnkraft/ radioaktivitet inkl brytning av Uran och dito ev kärnvapenproduktionsmöjligheter som nucleärverksamhet bäddar för

   Tramsargument därför att…

   – kärnkraft ökar den internationella närvaron i landet och minskar därmed möjligheterna att framgångsrikt dölja ett vapenprogram.

   – kärnrkaft används idag mycket framgångsrikt för att förstöra kärnvapen. Hela 10% av USA’s el kommer från ryska kärnvapen som destrueras i amerikanska reaktorer

   – Ingen land som idag har kärnvapen har utnyttjat kärnkraft som en avgörande del i deras vapenprogram utan alla har använt sig avför ändamålet specialbyggda plutoniumfabriker

   17 av 44 länder med Kärnkraft har inte skrivit på ickesspridningsvatalet

   Och? Sverige var ett av de första.

   Själv tror jag som sagt inte på kärnkraft av nämnda skäl- kommer du till Oskarshamn i morgon by the way ? Vi har energipolitiska samtal med SKB in public

   Det hade varit jättekul Akko. 🙂 Hade varit skoj att träffas faktiska och snacka om något annat än kärnkraft och politik också. 🙂

   Men jag har ingen bil tillgänglig, tågen tar halva dan att komma dit och kostar skjortan… samt ensam hemma med en av töserna.

   Säg gärna till om du kommer till Malmö/Lund trakten dock. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s