Från klarhet till klarhet

 

Vädergudarna var strålande under energitemadagen i Oskarshamn.

Solskenet hade skrämt iväg  allt vad Alliansparti heter frtån Stortorget i Oskarsham- så det var fler än Centern som generat lämnade ”walk ower”.

Det RödGröna gänget var desto fler, alla tre med valstugor på plats. Vår kom ”just in time” pågrund av däcksabotage nere i Kalmar- men vi löste det också.

Lokala Centern hade som sagt aviserat deltagande i Energisamtalet men blev uppenbart åthutade av ”nån annan” – Mauds piska når altså ut i landet hua ligen.

Det är beklagligt för demokratin att inte Centerpartiet vågar konfronteras med sveket i kärnkraftsfrågan under innevarande mandatperiod. Politiken förändra över tid det vet vi, vissa byter åsikt andra byter parti. Att som Alliansgrupp i sin valrörelse 2006 garantera energipolitik med löfte att inte röra  utbyggnadsstoppet av kärnkraft både i valmanifest men så även vid installationstalet av statsministern är ett grymt demokratiskt svek. Man tog tryggaväljares röster och förnedrade dem genom att göra helt om i Svensk energipolitik. Vilket är intressant att veta att lokal centerväljare enligt opinionsmätningar trots detta lägger en röst på centern huaaa vart är demokratin på väg?

 De fd Centerpartister som fortfarande känner en genuin skepsis till Kärnkraft och radioaktivverksamhet är hjärtligt välkomna med sin röst för ett grönare Oskarshamn och Kalmar län. Som Miljöpartister står vi för förnyelsebara energisatsningar utan kärnkraft både före , under och efter valet. 

Detta är även säkerställt med en röd-grön nationell överenskommelse att riva upp borgarnas +(2-pers) beslut om utökad kärnkraft i Sverige.

För Oskarshamnarna var det viktigt att få vetskap om vad ett röd-grönt lokalt samarbete innebär.

1- Ansvar för ekonomin

2- Utveckla kommunen med förnyelsebara energisatsningar / effektiviseringar

3- Gröna översiktsplaner

Vi är också övertydliga med att oaktat kärnkraftens vardande eller ej så är det självklart att Miljöpartiet tar ett politiskt ansvar för de tonage med radioaktiva sopor som Sverige producerat sedan 1970 talet. Det förpliktigar att dumpa över detta sopberg på de kommande 3000 generationerna ( eller 285 000 för att vara detaljerad enligt uppgift.)

Vid Energisamtalet medverkade SKB ( Svensk Kärnbränsle Hantering  AB) med VD Claes Thegeström och redoviosade sitt uppdrag som de har från Riksdag / Regering. Det är så himla bra att ha transperens och öppen dialog på ett så ansvarsfullt uppdrag som att förvara atomsopor i 100 000år dvs 3000 generationer framöver…  Vi kom bla in på radioaktivitet i Östersjön, Om vem som ansvarar för det luftburna radioaktiva materialet och fick fin fin info om att SKB har ett dotterbolag som bistår med sanering av sopor och förvar internationellt bla i Murmansk. Sånt gillar vi gröna – unik kompetens som gör nytta i världen. SKB kommer behövas för lång tid framöver, mängden radioaktivt avfall är ca 250 000ton högradioaktivt material, Sveriges årliga tillskott är 150-200 ton / år…

Läs mer om SKB : http://skb.se/

Lite väl talande var att denna Energitema dag startar Iran upp sin reaktor med plutonium framställning…

http://svt.se/2.22584/1.2113343/iran_laddar_forsta_karnkraftsverket

Rysk varning
Iran och Ryssland har länge samarbetat om kärnteknik, men på sistone har Moskvaregeringen delvis gått västvärlden till mötes för att hejda eventuella iranska satsningar på atomvapen. I juni gav Ryssland stöd till utökade FN-sanktioner med anledning av Irans urananrikningsprogram. President Dmitrij Medvedev sade den 12 juli att Iran är nära kapaciteten att konstruera en kärnladdning.

Trots detta : Bland dem som var på plats när de rysktillverkade bränslestavarna med uran började föras in i reaktorn var Sergej Kirijenko, chef för den ryska kärnkraftsmyndigheten Rosatom. Ryska tekniker har slutfört bygget av Bushehranläggningen, som påbörjades med tysk hjälp redan på 1970-talet.

Tillkännagivandet i februari att anrikningen avser att få fram 20-procentigt rent uran tyder enligt skeptiker i väst på detta. Den anrikningsgraden är mycket högre än vad som behövs för att driva en kärnreaktor. Iran hävdar att den höga nivån behövs för att få fram specialbränsle till en reaktor för medicinskt bruk, sedan förhandlingar med IAEA om att få utländskt bränsle strandat. Irans atomteknikchef Ali Akbar Salehi sade nyligen att laddningen av Bushehr ska vara klar den 5 september. Efter ytterligare ett par månader kan elproduktionen börja och anläggningen kopplas in på det nationella kraftnätverket.

För stort RESURSUTTAG på planet Jorden…

WWF meddelar att vår världs årsupptag av ändliga resurser tog slut 21/8 och allt uttag resten av året äter på kommande generationers möjligheter att nyttja dito..http://wwf.se/

Jordens resurser tar slut på lördag 21 augusti

”På lördag den 21 augusti har vi konsumerat så mycket resurser som jorden klarar av att producera för hela året.

Om vi fortsätter att leva som idag krävs det två jordklot år 2030.”

 

På måndag ska jag få 5 min samtalsduell med Anders Åkesson (C) om Energipolitik med bärighet på Regionalutveckling

Hoppas han kommer till Kalmarradio studion och inte fegar ur det samtalet också.

Nästa söndag blir det hela svenska politiker församlingen som tar Kärnkraftsdebatt i Sdtockholm- det ska bli mycket intressant !

åååå- nämde jag hälsoutmaningen ??? ååå filmens eftersnack ???

Tar det  i ett kommande  bloginlägg 😉

 

Annonser

4 thoughts on “Från klarhet till klarhet

 1. Ja viss – kul då kanske vi kan ses live för omväxlings skull ;))

  @kko

  Inbjudan till utfrågning 29 aug ABF-huset!
  Efter Riksdagens omröstning d 17 juni om propositionerna 2009/10:173 och 2009/10:172, om villkoren för fortsatt kärnkraftsutnyttjande i Sverige, är det i samband med valrörelsen av stort intresse för våra medlemmar och väljare att ta del av partiernas program för hantering av energi i allmänhet och kärnkraft i synnerhet.

  Vi som inviterar till detta är Folkkampanjen mot Kärnkraft och Kärnvapen. Vi har verkat i den svenska energipolitiska debatten sedan 1979 och är sedan dess en solid folkrörelse. Se Folkkampanjens hemsida.

  Vi vill kunna redovisa partiernas olikheter, synsätt och kunskaper och vill både ställa utsända, det vill säga förberedda, frågor och öppna upp för spontana inlägg till och från era politiker.

  Tid: Söndag den 29 augusti kl 13-16 Plats: ABF huset, Sveavägen, Stockholm

  Utfrågare är tekn. dr Göran Bryntse, ordf. i FMKK, och Lotta Hedström, fd riksdagsledamot.

  Allmänmedia och miljö-energimedia kommer att vara inbjudna, liksom vår egen tidning Medsols och finska kärnkraftsaktörer. Utfrågningen kommer att videofilmas och läggs ut på FmKKs hemsida. Arrangemanget kommer att annonseras i större tidningar, digitalt och via affischering i Stockholm. Vi utgår från att respektive parti också utnyttjar sina egna nätverk och kanaler för bekantgörande. Vi hoppas ni kan skicka en talesperson per parti i energifrågor, och vill ha svar om er medverkan senast den 16 augusti på adress ovan.

  Med vänlig hälsning och hopp om en givande diskussion!

  Göran Bryntse Lotta Hedström

 2. Allright! Tack för det Akko. Tyvärr såg jag just att min fru jobbar den helgen… vilket betyder att jag måste ta hand barnen. 😦

  Men säkerligen kommer någon annan från NPYP att vara där. Du får väl hälsa på dem istället.

  /Micke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s