De äldre och Sd

Man blir inte dum bara för att man blir gammal. Ibland sätts den bilden och just nu konstaterar vi att Sd med sinvalfilm försöker värva äldre mot invandrare.

Retoriken är skrämmande lik 30talet och det som därefter följde : vi mot dom retorik.

Jag hade nöjet att medverka på en debatt arrangerad av PRO här om veckan, de var modiga  för de backade inte för att ta in SD på podiet.

Våra värdar var dock pålästa och parkerade alla försök till grupphets som Sd gång på gång försökte levrera.

Gruppen äldre och inte minst ”äldre äldre” var ju faktisk med där på 40-talet. Tror Sd att de inte kommer ihåg vad som hände ute i Europa då.

Krig och elände ett antal miljoner människor dog, inte minst judar som just av sitt släktskap med varandra kremerades i gasugnarna.

Sjäv fick jag möjligheten att i unga år träffa en av ”vitabussarna”- chaufförerna, den ”Bernadottska” minibussflotta som åkte in i krigets slutskede för att hämta fångar i koncenmtrationslägren.

Aldrig kommer jag glömma bilderna och berättelsen han gjorde för oss på Åbyskolans Aula. Britsarna var tre på höjden i vardera lån gända = 6 personer.

Nu var de här människorna utsvultna och hade levt i umbärande så länge att de fick in 3 upp till fyra personer på var brits.

Så grym kan människan bli när grupper hetsas mot grupper. Att en mor en far em människa torterar och förnedrar en annan människa av kött och blod.

Man behöver inte älska alla människor men man måste RESPEKTERA varandra. Sverige hade både Hiltler som Stalin anhängare när tiden begavsig något man talar tyst om i Svensk historia- det är vackrare att vara neutral och hjälte.

Orsaken förutom pengar var naturligtvis olika ideologier och tidsandan. Vi som lever 2010 har att ta lärdom av historiens misstag och vad de leder till för konsekvenser.

Att fördumma pensionärsgrupperna till ett ensidigt röstboskap för Sd är både cyniskt och dumt.

Jag blir särskilt stolt att nu läsa rubrikerna efter Sdfilmen släppts  men nelkats offentli visning i TV4: ” Pensionärerna rasar mot Sd”

”Osmakligt”

Samtidigt är flera pensionärsförbund mycket kritiska mot filmen.

– Det är osmakligt att ställa grupperna mot varandra. I det svenska samhället är standarden så god att välfärden kan omfatta båda områdena. Att göra en sån prioritering är att göra det väldigt svart och vitt, säger Jöran Rubensson, förbundsordförande i Sveriges pensionärers riksförbund, SPRF, och fortsätter:

– En sån motsättning är fullständigt horribel enligt vårt sätt att tänka. Det är inte aptitligt.

PRO, Pensionärernas Riksorganisation, tycker inte heller att det finns ett motsatsförhållande mellan pensionärer och invandrare.

– Tvärtom är det så att många invandrare gör ett jättebra jobb inom äldreomsorgen. Den skulle fungera väldigt dåligt om vi inte hade invandring, säger Maja Fröman, presschef på PRO.

Notera:  De vita bussarna var en aktion med bussar som leddes av den svenska greven Folke Bernadotte för att, i slutet av andra världskriget, rädda skandinaver (danskar och norrmän) som satt i tyska koncentrationsläger. Namnet kommer av att bussarna var vita med röda kors ditmålade på taket, sidan, fram och bak, för att bussarna inte skulle bli tagna för att vara militära mål. Efter danska och norska påtryckningar och planering räddades cirka 15 000 skandinaver och andra nationaliteter från koncentrationslägren i de tyskkontrollerade områdena av det svenska Röda Korset i mars och april 1945. Efter den tyska kapitulationen räddades ytterligare 10 000 människor i maj och juni 1945.

Läs även : http://www.hvitebusser.no/

Idag finns lagstiftning ” Hets mot folkgrupp” som skydd mot hetskampanjer :

Hets mot folkgrupp är ett brott som innebär att offentligt sprida uttalanden som hotar eller uttrycker missaktning för en eller flera utpekade folkgrupper. Brottet har detta namn i Sverige och Finland, och liknande lagstiftning finns i flera länder (de nordiska länderna samt bland andra Tyskland, Frankrike, Irland, Storbritannien och Kanada). Vilka folkgrupper som skyddas och vilka kriterier som skall uppfyllas för att uttalandet skall vara ett brott varierar mellan länderna. Lagstiftning angående hets mot folkgrupp har kritiserats för att innebära en inskränkning i yttrandefriheten.

Miljöparteiet är Sds ideologiska motpol- det finns ett jordglot där vi alla är världsmedborgare och har att hjälpa varandra i fred frihet och demokrati.

Sverige är en av de fem största vapenexportländerna i världen –  vi driver folk på folk och skapar ohälsa för både människa och miljö – självklart har vi en skyldighet att hjälpa männiksor som flyr umbäranden.

Människor som ochså är unika resurser med sina erfarenheter och kompetenser.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s