Den Energipolitiska debatten i valrörelsen

Förnyelsebart om samtliga parti får välja – vägen dit ter sig dock mycket olika !

Folkkampanjen mot Kärnkraft och Kärnvapen ( FmKK) bjöd in samtliga partier i en kärnkraftspolitisk debatt i ABFhuset / Stockholm under  söndagen 29/8.

Moderator var: Lotta Hedström och för faktakommentarer Göran Bryntse

Bra sammanträffande då kompisar från Norrbotten är på väg ner till storstan och levererar 5 kg Hjortron – hann inte plocka själv i år… Det ska avnjutas med ostkaka på vår valvaka i Västervik / Mejeriet den 19/9 ( Historisk valvaka för Kalmar läns gröna…) Vi har dessutom två Belarus  kvinnor på besök som valobservatörer så klart vi ska ha kulturinslag även i maten.

Så till intrycken från SÖNDAGENS ENERGIDEBATT I STH

Uppslutningen blev bra – Folkpartiets företrädare fick dock lämna ( tacksam) walk over pga magsjuka.

För miljöpartiet:  Akko Karlsson, Energispolitisk ansvarig i Partistyrelsen tillika Riksdagskandidat 2010 http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=192817

För Centerpartiet: Ola Alterå – statssekreterare åt Maud Olofsson  Se : http://politik.centerpartiet.net/var-politik-k-o/miljo-energi-klimat/energipolitik/

För Socialdemokraterna : Lena Sommerstadt  tidigare  Miljöminister Se : http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Var-politik-A-till-O/Energi/

För Kristdemokraterna : Caroline Szyber http://www.kristdemokraterna.se/VarPolitik/Politikomraden/MiljoOchEnergi

För Vänsterpartiet: Kent Persson  Se www.vänsterpartiet.se

För Moderaterna : Anna   Kinberg Batra             Se deras inställning här : http://www.slideshare.net/moderaterna/sverige-utan-krnkraft

Folkpartiet kan man läsa om på : http://www.folkpartiet.se/Var-politik/Snabba-fakta/Energi/

Kolla nordiska elmixen (siffror fr. 2008)

Produktionsslag Andel (%) TWh
Fossilt inkl. torv      22,6                  57,3
Förnybart                 59,9                 151,9
Kärnkraft                  17,5                    44,4
Tabell 1. Ursprungsmix för elleveranser utan känt ursprung avseende år 2008

Vi fick alla en rad frågor om kärnkrftens subventioner eller ej ( inge av partierna förordar sponsring/ subventionering av kärnkraft) samtidigt som framförallt Moderaternas representant som vurmade fortsatt FoU = Forskning och utveckling för nästa generations reaktorer.

Själv hävdar jag bestämt att en satsad krona i atomindustrin är en felsatsad krona när vi i ett modernt samhälle  år 2010 vet både baksidor och konsekvenser i hela kärnkraftskedjan. Dock vill jag åter vara tydlig med att oaktat kärnkraften som energiproducent måste varje politisk ansvarig känna och ta ansvar för de atomsopor som vi producerat -ar. Det är tragiskt att alliansen inte ser att varje dag i drift är en dag men mer atomsopor..

Frågan om slutförvar / säkerhet: Jag slår återigen fast att man i vår tid inte kan vältra över atomsopor på de kommande 3000 genertationerna.

Frågan om vi såg koppling mellan Kärnkraft/ elproduktion och den mörka sidan av atomkraft nämligen kärnvapen… insikten fanns hos samtliga men med olika försvarsmekanismer så som ”händer inte i demokratier”, stabila samhällen osv. Vis v historian vet vi att demokratier ”återerövras vart 100 år med risk att misslyckas.. 14 kärnkraftsstater har inte skrivit under ickespridningsavtalet…

Min fråga till Ola (C) : Hur tänker Centerpartiet kring demokratiaspekten i Kovändningen i Kärnkraftfrågan efter valet 2006 där allianslöftet var att inte röra energipolitiken / kärnkraftsutbyggnad.  Ola bedyrade glädjen i allianssamarbetet och menade att det väljarna ges möjlighet att ”demokratiskt” utvärdera centerns uppgörelse som i hans värld inte innebär att någon vågar/ vill bygga ut kärnkraften för kostnadsaspekten.

Problemet för Ola och centern är att siggnalsystemet redan rullar EON har haft presskonferens om en 4e reaktor i Oskarshamn, liksom elintensiva industrin via bolag aviserat ambitioner att bygga en egen reaktor. Trots det ” obegränsade” (läs 15 miljarder) ansvar som reaktorägarna fått i skrivningarna.

Jag menar att röd-gröna är seriösare och mer handlingskraftiga i energipolitiken : ingen utbygd kärnkraft , i stället förnyelsebara satsningar detta ger viktiga signaler

Läs gärna Greenpeace rapporten om svenska partiernas klimatinsatser: http://www.greenpeace.org/sweden/

Läs även Naturskyddsföreningen: http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/val2010/valdebatt-pa-sodra-teatern/Live-fran-Sodra-Teatern/live-sodra-teatern/

Annonser

4 thoughts on “Den Energipolitiska debatten i valrörelsen

 1. Jag menar att röd-gröna är seriösare och mer handlingskraftiga i energipolitiken : ingen utbygd kärnkraft , i stället förnyelsebara satsningar detta ger viktiga signaler

  Akko… de signaler ni skickar är velighet och osäkerhet. Ni vet inte vad ni skall göra med känkraften, för ni kan inte ge några slutdatum, inga mål… ingenting. Bara en flummigt ”vi skall nog ta bort den… om vi kan”.

  Och som jag konstaterade tidigare – vilket jag också fick bekräftat personligen av Maria Ferm ikväll – så har ni ingen reservplan. Vi har bara er gröna omställning och that’s it! Om den går snett finns ingen fall-back… ingen backup-plan… det enda som finns att vänta om den rödgröna ”planen” inte funkar är en miljökatastrof.

  I det läget är Alliansen bättre. Alliansens förslag innebär:

  – Tre ben i energiförsörjningen istället för bara två. Det finns ytterligare resurser att hämta ifrån för att fasa ut de fossila bränslena.

  – En möjlighet att bränna upp långlivat bränsle så att det bara behöver förvaras i 15 generationer istället för 3 000… med en reell farlighetstid på bara ca 2-5 generationer.

  – Gott om tid att förbereda sig för alternativa planer istället för att vänta till sista sekund, med den ökade sårbarhet som mycket hastigt påtvingade omplaneringar medför (se Finland/OL3, och den svenska energikrisen under vintern 2009/2010).

  – Politisk stabilitet då stålbadet redan har klarats av istället för att behöva ta till hastig reträtt när situationen blir för svår med tillhörande hård kritik och förtroende-kris. Regeringar har fallit tidigare på denna fråga… vad får er att tro att de rödgröna inte kommer att åka dit på det?

  ”Signaler” räknas inte Akko… och speciellt inte när signalen ni skickar är ”Vi fegar och försöker undvika obekväma beslut så länge vi kan”.

 2. På tal om fallande regeringar…

  Riksdagen är den beslutande församlingen. Vill ni ta tillbaks tillståndförbudet efter en eventuell valseger måste ni få det beslutet igenom riksdagen.

  2 av 3 sossar vill inte ha tillbaks det… 1 av 2 vänsterpartister vill inte ha tillbaks det… 4 av 10 miljöpartister vill inte ha tillbaks det.

  Hur säkert tror du en rödgrön regering sitter om ni försöker pressa igenom det och ni drabbas av rogues som röstar efter eget hjärta istället för partilinjen? Centern drabbades ju uppenbarligen. Och de inom (s), (v) och (mp) som ville rösta för förslaget behövde inte göra det… men nu blir läget annorlunda.

  Kommer du att vara lika hyllande och välvilligt inställd till den typen av fri-röstare som du var då? Eller gäller sådant enbart när den egna åsikten gynnas?

  En regering har redan kraschat på denna fråga. Vad får dig att tro att ni är fredade från samma sak? Och säga inte ”Jo men svenska folket vill hellre ha förnybart” som du brukar göra… därför att i sakfrågan – tillståndförbud eller inte – gäller de siffror jag nämnde ovan.

 3. I Sverige
  Mellan 1980- 2008 har den årliga produktionen av förnyelsebar energi ökat med 78 TWh , ett tiotal mer än vad kärnkraften ger som mest när alla reaktorer fungerar.

  Dessvärre ökade användningen av energi med 71TWh under samma period.

  Den trenden är dock bruten de senaste åren planar energiförbrukningen och som du vet pågår effektiviseringar för minskad energiåtgång. Vi har elöverskott i produktionen.

  Miljöpartiet anser att med åtgärder för minskad elförbrukning och med ökad infasning av förnyelsebart kommer vi att klara omställningen.

  I Europa
  2009 ökade vindenergi med över 10 000MW
  motsvarande 7 stora kärnreaktorer

  Kapaciteten från kol och kärnkraft minskade med 3200 resp. 400 MW

  Sett över det gångna deceniet ökade vindkraften med
  65 000MW= 40 reaktorer

  Solelen ökade med 13 000 MW

  Kärnkraften minskade med 7000 Mw Kolkraft med 12 000 och oljekraft med 13 000MW

  IEA räknar med 4 ggr större kapacitet för förnyelsebara energislag än kärnkraften om 20 år. ( Då har de alltid räknat lägre på förnyelsebart än utfallet blivit 😉

  Smart energi påde på ledningsnät och belysning ( läs led) är delar i energiomställningen

  Det kommer att vara fler egenproducerande källor – energieffektiva tak/ fasader och hussnurror som bidrar till hushållsel jämte de stora elbolagen.

  Detta följer även fjärrvärme och samverkam med basindindustrins spillvärmeanvändning

 4. Signalsystemet för energipolitiken är viktigt

  Tillsammans har röd-gröna tagit steget bort från kärnkraftsberoendet med en lugn o fin utfasning.

  I vår regeringsplatform är energibidraget med 30% energiminskning en fullträff för 3 års fastighetsskattbefrielse ( ca 18 000kr)

  Man tjänar in sin insparade el investering både via skatt och minskad förbrukning. Moroten för staten är att den totala energianvändningen går ner och premieras.

  Praktisk handlingskraft !

  Jag är inte b ara lugn jag är helt övertygad om att detta med omställningen av energislag kommer göra Sverige till vinnare i både långa och korta perspektivet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s