Familjen

Familjer ser olika ut. Familjer är olika och har olika behov. Därför använder Miljöpartiet begreppet Stjärnfamilj när vi talar om familjer. När vi talar om en politik för stjärnfamiljer menar vi alla bonusfamiljer, alla regnbågsfamiljer, alla ensamstående föräldrar, alla som har halvsyskon i andra familjer eller barn som kommit till utan någon pappa närvarande. Vi talar naturligtvis också om den traditionella kärnfamiljen.
  Däremot är vi tydliga med att vi sätter barnens behov först på alla de platser där de vistas; barns behov av trygghet, värme och beskydd i hemmet, på förskolan och i skolan. Det är en grundförutsättning för en bra barndom och då i förlängningen en förutsättning för ett gott liv.
  Planeten med kommande generationer är det som vi har att förvalta nu, men hur ser det ut med den förvaltningen hos Moderaterna i Oskarshamns kommun?

Tydligen är det viktigare att man får måla om huset i lugn och ro utan att ha en massa jobbiga barn som springer om bena på en bland pytsar och penslar? Tydligen är kontinuiteten i barnomsorgen viktigare än att umgås med sina barn på semestern?
  Men då måste man våga ställa sig frågan varför man har barn, varför man gör det aktiva valet att bilda familj.
  Vad är en lärande situation? Kan barn lära när mamma och pappa målar huset? Kan barn ha ett utbyte av att känna sig delaktiga i familjen, i att bidra med sin insats.
  Vi tror det, vi är fullständigt övertygad om att barn vill det. Barn vill vara med, barn vill bli sedda, barn vill att vi visar dem uppskattning och beröm.

Det är skrämmande att se en moderat familjepolitik där kontinuiteten i barnomsorgen i ett julivikarievarmt daghem är viktigare än pappas bullbak och mammas sagostund på eftermiddagen. Vi blir gråtfärdiga när vi tänker på alla de tillfällen som går förlorade för barnen och föräldrarna. Alla obadade sommarbad, alla ickegenomförda familjeutflykter, alla missade samtal, alla okramade kramar.

Vi har skapat ett samhälle som kräver större frånvaro i våra barns liv. Vi måste våga ställa oss frågan om det är rimligt för barnen och för planeten. Är det så vi skapar det goda, hållbara samhället?

Grundsynen på familjen i moderaternas värld är skrämmande. Politiken behöver förbättra för barnfamiljer så att vi får mer tid för varandra när barnen är små, inte mindre. Förskola och daghem är barnens arbetsplats, när ska de ha semester som alla vi andra? Och varför skulle barn inte ha behov av att vara ifrån kontinuiteten och vara i andra sammanhang, med släkt, vänner och familj.

Miljöpartiet står för en politik där vi får ihop livspusslet för barnfamiljer i gemenskap med barnen och den man valt att skaffa dem med. Mer tid för familjeliv. Småbarnsåren går så fort och strax vinkar man farväl till en nykläckt student. Då är det för sent att värdera sin tid.

Elisabeth Wanneby                                                       Akko Karlsson

Kommun- och Landstingskandidat                        Riksdagskandidat

Språkrör Kalmar Län-Oskarshamn                          Språkrör Kalmar Län- Västervik

Annonser

2 thoughts on “Familjen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s