Man kan aldrig rusta för fred…

38 miljoner ska läggas på inrättandet av stödmyndigheten för vapenexport. 

Detta  meddelade Sten Tolgfors http://www.regeringen.se/sb/d/12760/a/144081, för oss som vill se ett vapenexport förbud är det med sorg i hjärtat som Sverige fortsätter den globala spridningen av krigsvapen och materiel- se kartan ovan av leverantörer kopplat till Sverige. En av världens 5 största vapenexportländer…

38 miljoner?!  En stor summa på marknadsföring av krigsmateriel som skadar och dödar runt om i världen.  För det första halvåret dessutom. Detta ska finansieras av oss skattebetalare, medan vinsterna gladeligen stoppas i de utländska företagens aktieportföljer. Ser vi ett mönster här ? Buschadmionistrationen sålde ut kontrakt för Amerikanska bolag i krigets spår… Utvecklingen med Alliansregeringen börjar anta för oss groteska former, där offentliga medel flera gånger betalas ut till företag inom olika branscher av mer eller mindre tveksam karaktär.

Sveriges regering  har de senaste åren allt mer aktivt stött försvarsindustrin i deras exportansträngningar. Följden av förd politik är  att ambassadörer fått som huvuduppgift att försöka sälja Gripen, att regeringsföreträdare aktivt marknadsfört svensk krigsmateriel utomlands och att Gripen-försäljning integrerats i svenska kultursatsningar. Svensk personal från försvarsmakten har dessutom vid ett flertal tillfällen aktivt assisterat vid provskjutningar av haubitsar i Indien.

Känns detta bra för ett land som haft värdegrunder så som neutralitet, fred och demokrati ?

Svaret är naturligtvis NEJ det kan aldrig vara rätt att med offentliga medel bidra till andra länders olyckor och konflikter.

Den svenska vapenexporten har ökat dramatiskt på senare tid, t ex fördubblats sedan 2003. Samtidigt har beställningarna från det svenska försvaret minskat vilket lett till att en allt större del av de vapen som produceras exporteras, något som innebär ett trendbrott. Enligt det svenska regelverket för vapenexport är produktion enbart för exportmarknaden förbjuden.  Sverige  har således inrättat en myndighet för att främja en verksamhet som i grunden är förbjuden.

Den nya Exportstödsmyndigheten är ingenting annat än en statligt finansierad lobbyorganisation för försvarsindustrin vilket jag beklagar stort.

http://svenskafreds.wordpress.com/2010/04/15/38-miljoner-for-att-oka-vapenexporten/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s