Urspårat om URAN / Kärnkraftens signalsystem

Intresset för att bryta uran i Sverige tycks öka kraftigt.

 

En kartläggning visar att det finns över 200 undersökningstillstånd för uran och andra fyndigheter där uran kan vara den mest intressanta.

 

Enligt Naturskyddsföreningen och nätverket Nej till uranbrytning pågår i dag 225 undersökningar för eventuell uranbrytning i Sverige. De flesta undersökningstillstånden finns i Arjeplog (31) och Arvidsjaur (11) i Norrbottens län och i Berg (29), Åre (25) och Strömsund (11) i Jämtlands län.

 

Enligt SNF är det svårt att kartlägga jakten på uran eftersom minerallagen tillåter företagen att uppge andra metaller eller mineraler än uran i sina ansökningar. Föreningen är kritisk till undersökningstillstånden och hänvisar till att uranbrytning är en miljöfarlig verksamhet som är skadlig både för miljön och människors hälsa.

 

Regeringen klarade sig i mars i år undan ett nederlag när riksdagen röstade om uranbrytning. Nio centerpartister hade krävt ökat lokalt inflytande över prospektering och provborrning efter uran. Men bara två röstade med oppositionen och regeringens linje vann. I dag gäller det kommunala vetot bara själva brytningen av uran, inte prospektering.

 

De rödgröna har lovat att om de får makten ändra lagstiftningen så att det inte blir möjligt att bryta uran i Sverige.

Klippt ur dagens mediaflöde…………sorgesamt…….

Annonser

3 thoughts on “Urspårat om URAN / Kärnkraftens signalsystem

 1. Hyckleriet är överväldigande när man utmålar uran – som behövs i väldigt liten mängd till kärnkraft – som död pina och elände, samtidigt som sådant här…

  http://www.nyteknik.se/nyheter/automation/processautomation/article2463110.ece

  …förekommer i Sverige för att mata vindkraften och solkraften med dess stora hunger för koppar, utan att någon höjer så mycket som en förlägen hostning mot det.

  Uranmotståndet handlar inte om miljöskydd, för då hade man släppt fram bolagen till miljökonsekvensprövningen och låtit dem få avslag där så hade frågan varit avgjord.

  Nej, det handlar om att man är rädda för att bolagen skall klara sig igenom och därmed bevisa att skräckpropagandan, demoniseringen och smutskastningen var lögn och förbannad dikt. Det uran-hatarna är livrädda för är att bolagen skall få en chans att få bevisa att de är inte onda hemska monster.

  Det handlar – igen – om att rädda ansiktet hellre än att rädda miljön. Tvi vale…

 2. Vad har du och miljöpartiet för tankar och synpunkter kring Price Waterhouse Coopers PwCs utredning? http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article2482352.ece/BINARY/PwC+Rapport+Vad+kostar+kraften.pdf

  Rapporten har varit konfidentiell sedan i våras men har nu offentliggjorts genom organisationen SKGS, som är ett samarbetsorgan i energifrågor för de svenska basindustribranscherna skogen, kemin, gruvorna och stålet.

  Ladda ned utredningen här. (nu funkar länken)

  Utredningen har gjorts av konsultfirman Price Waterhouse Coopers PwC.

  PwC fick i uppdrag att jämföra kostnaderna för att producera el från nya kärnkraftverk, nya vattenkraftverk och nya vindkraftverk.

  I uppdraget låg att ta fram den verkliga produktionskostnaden före skatter, avgifter och bidrag.

  Räknar man på detta sätt är kärnkraft det överlägset billigaste energislaget, enligt PwC.

  Man kan producera el till en så låg kostnad som 29,5 öre per kilowattimme från ett nytt kärnkraftverk.

  Förutsättningen är att man bara behöver sätta in 30 procent eget kapital i projektet, att avkastningskravet på kapitalet bara är 10 procent och att låneräntan är 5 procent.

  Näst billigast är nya vattenkraftverk. Här blir produktionskostnaden 39,1 öre per kilowattimme.

  På tredje plats kommer kärnkraftsanläggningar med 50 procent eget kapital, 12,5 procent avkastningskrav på eget kapital och 6 procents låneränta. Här blir produktionskostnaden 42,1 öre per kilowattimme.

  Dyrast är nya vindkraftsanläggningar. Utan subventioner krävs ett elpris på 64,5 öre för att investeringen ska bära sig.

  I dag får vindkraftsägarna 30-35 öre per kilowattimme i subvention genom de gröna elcertifikaten och kan på så sätt konkurrera med vattenkraft och kärnkraft.

  PwC konstaterar dock att alla de tre svenska kraftslagen har låga marginalkostnader jämfört med kol- och gaskraft som är vanliga i Europa.

  Medan marginalkostnaden för att producera en extra kilowattimme el från vattenkraftverken är så låg som 6 öre, 10 öre från kärnkraftverk och 15 öre från vindkraftverk är den så hög som 35-50 öre för kol- och gaskraft.

  PwC-rapporten uppfattas som skräddarsydd för den kärnkraftvänliga basindustrin, som är extremt elberoende.

  Vindkraftsförespråkarna anser att utredarna har räknat med för kort livslängd på vindkraftverken och är kritiska till att utredningen inte har tagit hänsyn till de politiska styrmedel som används på energimarknaden i dag – skatter och subventioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s