Klaipeda in a Momentproject

Är på väg hem efter närmare en vecka i Klaipeda i Litauen- temat är ”Water manegment” ett ” Euro Region  Baltic”- project  ( Se: http://euroregionbaltic.eu/) där jag har nöjet att vara styrgruppsordförande.  Se : http://momentproject.eu/

Att det finns insikter om Östersjönsvattenstatus och behovet att göra åtgärder lokalt ”hemmavid” hos var och en av oss är uppenbart och bådar gott för framtiden.

Tillsammans i detta Momentgäng är det : Sverige, Polen, Litauen och Kaliningrad/ Ryssland som samverkar i lokala vattenvårdsområden.

Engagemanget och lagandan är på topp och det är löpande redovisningar från pågående insatser från allt av lokala vattenvårdsgrupper till faktiska mätvärden.

Vi kan sitta i timmar och diskutera mätvärden och syrehalter och olika insatser för att sedementera och fånga upp näringsläckage, härligt med nördfaktor!

Det blir minst lika mycket snack om hållbart samhällsbyggande, VA-system, energiproduktion osv Möten mellan människor gör skillnad och har alltid gjort!

Naturligtvis är det en stor bonus att besöka de olika länderna och på plats i fält ta del av arbetet och lokala kulturella inslag. Dessutom har vi engelska som konservationsspråk vilket ger bra språkövningar och gemensam nämnare. Måste tillstå att det funkar alt bättre och sparar tid jämfört med att köra översättningar med tolkar.

Har ni aldrig besökt något av de forna östländerna /kustländerna utmed Östersjön är det hög tid- de har gjort ett fantastiskt arbete att lyfta sin självständighet och utveckla sina länders samhällsstandard under de 20 år som passerat . Hantverk och kulturskatter är naturligtvis unika men ändå lika – Östersjön är och har varit  ett förenande faktum över tid. 

Till veckans möte gjorde vi en ”scan” av olika pågående vattenprojekt kopplat till Östersjön. Resultatet = 19 st varav 6 st redovisades på vår träff. Bla  kom HELCOM och redovisade sina aktiviteter och mätresultat av hela Östersjöstatusen. Se : http://www.helcom.fi/

Vi har politisk styrgrupp från de olika länderna och det känns som man tar vattenfrågorna allt mer seriöst även från politiken – det finns hopp!

Annonser

3 thoughts on “Klaipeda in a Momentproject

  1. Hej!
    Bokförlaget som ger ut min bok heter Contra, du hittar dom på denna adress http://www.contra.nu / Ann-Mari jag arbetar också för dom min uppgift är att kartlägga den kommunistiska rörelsen i Sverige samt i Estland Mvh Ann-Mari PS Gå in på http://www.blaskan.nu och läs interjuven och artikeln med mig,när du kommer in klicka på länken senaste nr när du väl är där dra ner sidan så står artikel och interjuv staplade på varandra du ser också en bild på mig där

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s