Reflektioner Ribbon Commission

Det var ett stort Amerika gäng som besökte Äspö laberatoriet i Oskarshamn under gårdagen.  Se : http://skb.se/templates/standard____18416.aspx

Blue Ribbon Commission– har ett energipolitiskt uppdrag av Mr Obama, temat är kärnkraft och i synnerhet Slutförvar/ atomavfall.

Det var 5 kommissonärer med assistenter samt konsulter  och kongressledamöter  och kongressmän. 16 pers totalt varav 6 kvinnor.

Dessutom var Amerikanska ambassaden – Stockholm- på plats med ambassadör  Mr Matthew Barzun och medarbetare.

Läs mer på  : http://stockholm.usembassy.gov/

 

Gänget var engagerade och frågvisa, vilket naturligtvis följer med uppdraget men kändes dessutom genuint.

Medborgardialogen imponerade, både med lokalsamhället som med föreningslivet. Att  vi som personer/ föreningar/ politik kunde ha så vitt olika åsikter om kärnkraft men trots detta ha så konstruktiv dialog var det som de upprepat kommenterades med positiv förvåning.

Fick också en försäkran att USA / Obama ser inte Kärnkraften som enda lösning på CO2 / Klimatförändringar,  utan att de  jobbar i ett bredare spektra inklusive förnyelsebara energislag. Komissionärerna berättade också att deras slutförvarsfond ”använts upp” utan resultat- vilket förorsakat detta ”omtag” kring problematiken av radioaktivt kärnavfall

Mitt anförande under 10-15 mina perspektiv ur  kring nationell / regional politiskt nivå.  Dels som vardande Miljöpartist, som tydligt tar avstånd från kärnkraften ( och som bildades i efterdyningarna av intensiva kärnkraftsdemonstrationer i slutet på 70 talet).  I Partistyrelsen har jag politiska samkområdet Energi jämte Gröna näringar. Dels via uppdraget som vice ordförande i Regionförbundet Kalmar län, där vi har ”Nationellt ansvar” kopplat till kärnkraft/ slutförvar- mellanlager som finns i Oskarshamn. Via Slutförvarsfonden har vi haft möjligheten att besöka tx Finland, Frankrike samt Schweitz och se hur de jobat med frågan och problematiken kring radioaktivt avfall.

Läs mer på : http://www.kalmar.regionforbund.se/sv/Slutforvar/Terrorattacker/

Eftersom jag gillar att jobba med bilder levererades en del på temat under presentationen. Allt från höstens löv till Tjernobylgenerationerna och så över tidsperspektiv. Min line för dagen : ” Ingen nu levande kan garantera evig säkerhet för slutförvar- vi kan bara göra vårt bästa att göra det mindre farligt”  ”Den bästa atomsopan är den som aldrig genereras dvs bästa sättet är att sluta med kärnkraft…

Det kändes extra kul att berätta om att MP var första politiska parti som bjöd in SKB till sin kongress 2007, på temat ”Från Urberg till Urberg?” , med 100 talet besökare ,särskilt intressant då Manuel Pino var gäst från New Mexico / Acoma – Sky Citty  Platsen är viktig- där var länge USAs största öppna urangruva, man tillverkade bla Herosimabomben & Nagasakibomben från denna gruva som även orsakat miljö o människors ohälsa.

 Se : http://www.nuclear-free.com/english/pino2008.htm

Läs även om kulturen: http://sccc.acomaskycity.org/  och http://sccc.acomaskycity.org/links/

Jag tackar Föreningen Vildeken för det lyckade arrangemanget: http://www.vild-eken.com/news.php

När jag bad kommissionen berätta om budskapet på ”Utrikestenen” här i från min hembygd Lofta blev det tyst…

Efter lite pressande tystnad och påhejande ” det här meddelandet är ju bara 4000 år gammalt”- kan ni inte associera till tecknen kom första idén : – vikinga skepp, det är vikinga skepp ! Bra tänkt nu är det Bronsålders skepp och ser ni de tre kapslarna med högradioaktivt avfall som är lastat på det övre skeppet och fört ut i Östersjön?? Hela gänget stirrade på bilden igen… knäpp tyst… Men hallå sa jag naturligtvis vet vi inte vad de ville säga oss med dessa bilder, bilderna följer inte berättelserna som ger bilderna liv… Och minns då att denna ristning är ”bara” 4000 år när vi talar om slutförvar gäller det 100 000år framåt och 3000 generationer. Det surrades i salen då jag rekommenderade kommissionen att ta del av filmen ” In to Eternity” : http://www.intoeternitythemovie.com/

Every day, the world over, large amounts of high-level radioactive waste cre- ated by nuclear power plants is placed in interim storage, which is vulnerable to natural disasters, man-made disasters, and to societal changes.

In Finland the world’s first permanent repository is being hewn out of solid rock – a huge system of underground tunnels – that must last 100,000 years as this is how long the waste remains hazardous.

Naturligtvis blev det många bra kontakter vid den efterföljande lunchen och det var en Blue Ribbon Commisssion med många nya intryck som säkert har gett en och annan djupare reflektion för dem att ta med hem till USA igen.

Den Svenska laguppställningen var förstås minst lika stor SKB var där med ledningen i form av Claes Thegeström  och Saida Laaourouchi Engström, Peter Wikberg  med flera till in alles 13 personer. Även Oskarshamn var representerade med oppositionsrådet Lars Blomberg (M) och Rolf Persson projekt slutförvar.

Länsstyrelsens Sven Lindgren var där sin vana trogen med uniformerad privat chaufför ( by the way helt otroligt år 2010)

Från regionnivå var undertecknad och så var det två lokala representanter för föreningslivet:

Chatarina Lihnell ( Naturskyddsföreningen)  tillika vice ordförande i  Miljöorganisationernas KärnavfallsGranskning

Läs mer :  http://www.mkg.se/

och

Charlotte Lilemark  inflyttad från Stockholm till bygden för 10 år sedan. Hon berätttade om hur obefintlig kunskaperna var om såväl kärnkraftverken som arbetet med slutförvar fram tills hon kom att bosätta sig på en gård utanför Äspölabbet.

 

Varje människa har en fri vilja att välja sin och andra människors framtid och möjligheter

 

Annonser

4 thoughts on “Reflektioner Ribbon Commission

  1. Tja sprack o sprack- se det mer som en följd av att vi inte har en rödgrön regering- samarbetet bygger ju på regeringsplattform- nu i mellanvalstider är det partiprofilering som gäller 😉

    Go green !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s